Képernyő és pszichológiai problémák

2010. október 21., csütörtök, Család

A napi két óránál többet televíziózással vagy számítógépes játékokkal töltő gyerekeknél nagyobb kockázattal jelentkeznek pszichológiai problémák — közölték tanulmányukban brit kutatók.

Az amerikai Pediatrics szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a megállapítás érvényessége nem függött attól, hogy a nap többi részét mekkora aktivitással töltötték a gyerekek.
A Bristoli Egyetem munkatársai 1013, tíz-tizenegy éves gyereket vontak be vizsgálatukba. A résztvevők saját bevallásuk szerint nulla és öt óra közti időtartamot töltöttek el naponta a képernyő előtt tévézéssel vagy számítógépes játékokkal.
A kutatók minden gyerekkel pszichológiai tesztet is kitöltettek, mely alapján értékelték pillanatnyi állapotukat, aktivitásukat pedig hét napon át mérték derekukra erősített, a mozgást regisztráló eszközzel. Azt tapasztalták, hogy még a fizikailag aktív gyerekeknél is megnőtt a pszichológiai nehéz­ségek kockázata, ha napi két óránál több időt töltöttek el a képernyő előtt.
A korábbi megállapításokkal ellentétben a mostani kutatás azt sugallja, hogy a gyerekek elektronikus eszközök előtt töltött idejét akkor is érdemes korlátozni, ha egyébként tevékenyen töltik a nap fennmaradó részét.(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1376
szavazógép
2010-10-21: Család - Jártó Kocsis Edit:

Csigacsalogató (Doktor Bubó esetei)

A tévé hetek óta hirdette fő műsoridőben, a rádió harsogta reggeltől estig, és Kerekerdőn a csapból is az folyt, hogy takaros, csinos, szép, házias, de szerény csigalányok jelentkezését várják, akik szívesen lennének Csigaházi Csongor, a híres porceláncsiga feleségei.
2010-10-21: Család - Puskás Attila:

A mérgező zsidócseresznye és ehető rokona

A zsidócseresznye (nevezik lampionvirágnak is), a Physalis alkekengi igen feltűnő kerti növényünk, mivel sok más kedvencünktől eltérően csészelevele terjedelmes burokká alakul, amely a hasonlóképpen vörös bogyótermését rejti.