A paleolit étrend

2010. október 21., csütörtök, Család

A paleolit vagy röviden paleo étrend alig egy évtizede az Egyesült Államokból indult hódító útjára. Ma már vannak, akik számára a paleolit táplálkozás életstílus, egy újfajta életszemlélet.

A paleolit táplálkozás hátterében az a tudományos hipotézis áll, hogy táplálkozási szükségleteink mintegy ötszáz generációval korábban alakultak ki, és lényegében ma is azonosak kőkori barlanglakó elődeinkével. Ennek az oka, hogy az evolúció igen lassan halad előre, az embervilág óráján tízezer év alig két másodpercnek felel meg. Az egészséges táplálkozás evolúciós megközelítésének csírái kutatói körökben már a hatvanas években megjelentek, majd a nyolcvanas évek közepén kaptak nyilvánosságot. 2002-ben jelent meg Loren Cordain pro­fesszor (Colorado State University) The Paleo Diet — Paleolit táplálkozás, avagy hogyan fogyjunk és legyünk egészségesek a nekünk rendeltetett élelmiszerek fogyasztásával — című könyve, amely az első lépés volt a paleolit táplálkozás népszerűsítésében. Könyvé­ben Cor­dain professzor felhívja a figyelmet arra, hogy a ,,Paleo emberek" szervezetében megfelelő az omega-3 és az omega-6 zsírsav aránya, amely megakadályozza krónikus szívbetegségek kialakulását. A könyv részletezi a magas keményítőtartalmú szénhidrátoknak a vércukor és inzulin szintjére gyakorolt pusztító hatását is.
,,Őseink szikárak, fittek voltak, mentesek mindenféle szívbetegségtől és egyéb kóroktól, amelyek a nyugati országok lakosait gyötrik" — írja Cordain, majd hozzáteszi: ,,Nézzünk most magunkra! Mi lett belőlünk! Túl sokat eszünk, ráadásul a nem megfelelő ételeket, és elhíztunk." Cordainnek ez az állítása valóban megcáfolhatatlan.
A paleolit étrend vonatkozásában az első magyar nyelvű könyv Szendi Gábor tollából jelent meg 2009 őszén a Jaffa Kiadó gondozásában. A könyv címe: Paleolit táplálkozás — A nyugati életmód és a civilizációs betegségek.
Mit ettek halászó, vadászó és gyűjtögető életmódot folytató kőkorszaki barlanglakó felmenőink? Étrendjük sok sovány húst, diót, friss gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazott. Gabonát, sót, cukrot, hüvelyes növényt, illetve tejet és tejterméket nem fogyasztottak. A paleolit étrend kialakulása megelőzi a mezőgazdaság térhódítását, vagyis azt az időszakot, amikor őseink felhagytak a vadászó-gyűjtögető életmóddal, és letelepedtek. Valójában kb. tízezer évvel ezelőtt ez a fordulat teremtette meg a puhány, tévéképernyő elé süppedő, valamit mindig majszoló, egyre túlsúlyosabb embertípust.
A paleolit táplálkozás lényege: sovány húst, a tenger gyümölcseit, mindenfajta gyümölcsöt, keményítőt nem tartalmazó zöldségeket és magokat (az amerikai vagy földimogyoró kivételével) kell fogyasztani. Kerülni kell a hüvelyeseket, a tejet és tejtermékeket (kivétel a kemény sajt), a gabonát és gabonaszármazékokat (kenyeret és minden laska- és tésztafélét), a burgonyát, a cukrot, minden édességet és a készételeket. Nos, ezek a drákói szabályok — amelyeket természetesen nem kell vallásos áhítattal betartani, csak igyekezni kell minél jobban megközelíteni. Ha valaki elkezd a paleo étrend szerint táplálkozni, akkor a sikerei láttán úgyis egyre komolyabban fogja venni.
Én idén nyáron bukkantam rá a paleolit étrendre, és rögtön át is tértem a januárban elkezdett mediterránról a paleolitra. Mit nyertem? Testtömegindexem beállt az ideális közelébe. Búcsút inthettem népes gyógyszercsapatomnak. A pacemakerem frekvenciáját 80-ról 75-re lehetett csökkenteni. Vidáman megyek felfelé a lépcsőkön, és gyalog, hátizsákkal járok bevá­sárolni a piacra. Mintegy két évtizedet léptem vissza közérzetben és fizikai erőnlétben.
A paleolit étrendet javasolom annak, aki olyan életet akar élni, ,,amelyet érdemes élni". Ez valójában nem diéta, hanem megvalósítható étkezési mód az életért. Több annál, mint amit napjaink egyre inkább felpörgő egészségipara különböző kutatási eredményekre hivatkozva reklámoz.

Péter Gábor


Péter Gábor jövő keddtől újraindítja előadás-sorozatát Sepsiszentgyörgyön; az öt részből álló, Belső környezetünk című sorozathoz kötődik a fenti írás. (A szerk.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-10-21: Család - Puskás Attila:

A mérgező zsidócseresznye és ehető rokona

A zsidócseresznye (nevezik lampionvirágnak is), a Physalis alkekengi igen feltűnő kerti növényünk, mivel sok más kedvencünktől eltérően csészelevele terjedelmes burokká alakul, amely a hasonlóképpen vörös bogyótermését rejti.
2010-10-21: Riport - B. Kovács András:

Esélytelen befektetők (Magánosítás honi módra)

Romosodik, holott szükség lenne rá
A faipar mellett alighanem az élelmiszeripar bizonyos ágazatainak kedveznek leginkább megyénk többrendbeli adottságai, nem véletlen, hogy az idők folyamán, ezeknek besegítendő, számottevő tárolási és forgalmazási kapacitások fejlődtek itt ki.