A forradalom és a költők

2010. október 23., szombat, Múltidéző

Hogy a vérbe tiport ötvenhatos magyar forradalom milyen élénk visszhangot keltett a nagyvilágban, és milyen példátlan szolidaritási hullámot indított el, azt legvilágosabban a költők magyar október ihlette versei bizonyítják.

Drága magyarok, ti csillagok az égitestek között — s mindannyian költők a tett tragikus lírája által —
JEAN COCTEAU

Jean Cocteau rajza a Seghers Kiadó (Párizs) gondozásában megjelent Hommage des poétes francais aux poétes hongrois c. kötetből.

A forradalom harmincadik évfordulójára jelent meg a Gloria Victis 1956―86 című antológia, ,,a magyar október költői visszhangja a nagyvilágban", Tollas Tibor szerkesztésében a Nemzetőr Kiadónál. A legtöbb verset, s nem véletlenül, francia, német, lengyel és a bevallottan rossz lelkiismeret okán amerikai költők írták, argentin, kínai, észt és lett, nigériai, olasz és görög költők is szerepelnek. Most a forradalom évfordulóján ebből a megrendítő könyvből válogatunk, s ha valaki azt gondolná, csak jelentéktelen poéták verskiáltásairól van szó, megdöbbentő, hogy milyen nagy költőket is megihletett a magyar ’56, Supervielle-től Eichig vagy a későbbi Nobel-díjas Miloszig és az ugyancsak lengyel Zbigniew Herbertig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-10-23: Kiscimbora - :

Weöres Sándor: Kis versek a szélről

Tekereg a szél,
kanyarog a szél,
didereg az eper-ág:
mit üzen a tél?
2010-10-23: Múltidéző - :

E. E. Cummings: Hálaadás 1956

ez anti-világgal süllyedek el
miattatok szörnyű borzalomba
míg nagyapánk istene térdepel
egy senkinek mintha valaki volna