Új nemzeti lovasprogram Magyarországon

2010. október 26., kedd, Gazdakör

Új nemzeti lovasprogram készül Magyarországon, mely a kormányprogram fontos része, és a lóágazat szerepét, tekintélyét hivatott emelni.

Lázár Vilmos, a Magyar Lósport Szövetség elnöke szerint olyan programot kívánnak alkotni, amely megvalósítható a gyakorlatban, mivel a lóágazatban van gazdasági potenciál, a sport, az egészségmegőrzés és a turizmus része is lehet. Ehhez Lázár Vilmos szerint helyre kell állítani az ágazat tekintélyét és tömegbázisát. Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangoztatta: Magyarország ismét lovas nemzetté válhat, megvannak ehhez az adottságok és lehetőségek is. Helyre kell azonban állítani azokat a feltételeket, amelyek ismét a magyar ember életének részévé teszik a lovat minden területen.
Magyarországon mintegy kétszáz minősített lovarda működik, ebből négyes, illetve ötös — azaz jó színvonalú — kategóriába 44 tartozik. A lovasturizmust 4500 vendégágy és mintegy 6500 ló szolgálja. Az Or­szágházban zajló tanácskozáson elhangzott: pillanatnyilag feleannyi a ló, mint az uniós országok átlaga ezer főre számítva. Magyarországon ezer főre vetítve hat, Romániában három, az unióban 12, Hollandiában pedig 27 ló jut. A szakemberek szerint a lovak számát a nemzeti lovasprogram keretében rövid távon legalább meg kellene kétszerezni. A nemzeti lovasprogram a most készülő tízéves agrárstratégia egyik fontos eleme lehet, a megújított lótenyésztést, a lovasturizmust, valamint a lovassportot a minőségi vidékfejlesztés részévé kell tenni. A lóágazat része kell legyen az élhető környezet fenntartásának és a megélhetés biztosításának is vidéken.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjai között támogatást kaphatnak például azok a fiatal gazdálkodók, akik a lovaságazat valamely szegmensével szeretnének foglalkozni, továbbá a vidékfejlesztési elképzelések megvalósításának sorában a mikrovállalkozások számíthatnak ezen a területen kedvező elbírálásra, ha megfelelő pályázatokkal kívánnak többletpénzhez jutni. Ba­ranyai László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója ugyanakkor jelezte, hogy a lovaságazatban működő, például a versenyszervezéssel és tenyésztéssel foglalkozó vállalatokat a pénzintézet mint a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet konszolidálja — megfelelő programok mentén.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2010-10-26: Gazdakör - Incze Péter:

Gazdák érdekképviselete körvonalazódik (Székelyföldi fórum Homoródfürdőn)

A Hargita megyei Homoródfürdőn gazdafórum keretében körvonalazták az elmúlt héten a gazdák közös érdekképviseletének szükségességét. A találkozót felmérés előzte meg, amellyel próbálták kitapogatni, hogy igénylik-e a székelyföldi gazdák egy új érdek-képviseleti szervezet létrehozását.
2010-10-26: Magazin - Józsa Lajos:

Benkő József pecsétgyűjteménye

Erdély történelmének megírásában úttörő szerepe volt Benkő Józsefnek. Munkásságáról Mikó Imre azt írja: ,,Szerintem a tudományos erdélyi történeti kútfőnyomozás megalapítója Benkő József volt." A történelemmel, botanikával és nyelvészettel foglalkozó tudós korának legkiemelkedőbb gondolkodója.