Röviden

2010. október 26., kedd, Világfigyelő

Francia támogatás romaintegrációra
Egymillió eurós költségvetésű új programmal segíti 2011-ben Párizs a Franciaországból kiutasított romániai romák beilleszkedését hazájukban — jelentette be tegnap a francia bevándorlási és nemzeti identitási miniszter.

Eric Besson közleménye szerint a francia program segítségével a Francia­országban illegálisan tartózkodó román állampolgárok a biztos munkahelyteremtésen keresztül valódi támogatást kapnak ahhoz, hogy beilleszkedjenek hazájukban. Az év eleje óta a párizsi kormány 8601 olyan román állampolgárt küldött haza, aki illegálisan tartózkodott Franciaországban. Közülük a minisztérium szerint 7447-en önként távoztak, 1154 személyt pedig a hatóságok kényszerítettek hazatérésre.

Moldovában járt Orbán Viktor
Ha Moldovának sikerül mintegy kétszeresen meghaladnia az Európai Unió gazdasági növekedési ütemét, akkor esélye lesz a felzárkózásra, európai törekvéseiben pedig számíthat Magyaror­szág segítségére — mondta tegnap Kisinyovban Orbán Viktor moldovai látogatásának befejeztével. A magyar miniszterelnök kifejtette: Moldova még mindig a kommunizmus korszakát követő nehézségekkel küszködik, ráadásul iparának jelentős része a tiraszpoli (szakadár) régióban van, és ilyen körülmények között kell működő gazdaságot kiépítenie. Magyarországgal könnyen együtt tudnak működni — mondta Orbán —, ránk lehet támaszkodni, hiszen semmi sem áll ennek az útjában, nincsenek rossz történelmi emlékek, amelyek akadályoznák a kapcsolatokat. Magyarországon jelenleg egy pragmatikus vezetés működik, remélhetőleg Kisinyovban is hasonló lesz a helyzet — tette hozzá.

Egészségügyi javaslatcsomag Magyarországon
Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak július elseje, megszűnik a súlyponti kórház kategória, és szigorodnak a gyógyszertár-létesítés szabályai — írta tegnapi számában a Magyar Nemzet a birtokába jutott egészségügyi javaslatcsomagra hivatkozva. A lap azt írta, hogy tizenkét törvény módosítását tartalmazza a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjesztése. Az egyik javaslat megszüntetné az elszámolási nyilatkozatot. Néhány évvel ezelőtt, a szocialista—szabad demokrata kormány idején vezették be, hogy az ellátás befejezésekor minden betegnek elszámolási nyilatkozatot, vagy más néven fizetési előkalkulációt kell átadni. Ezt akkor azzal indokolták, hogy a páciens így pontosan láthatja, az intézmény milyen beavatkozásokat és milyen időtartamú kórházi bennfekvést számol el utána, s az elvégzett munkáért mekkora finanszírozásra számíthat az egészségbiztosítótól — írta a Magyar Nemzet.

Százmilliós sztrájkkár
Franciaországban a sztrájkolók még mindig akadályozzák az üzemanyag-ellátást. Arra szeretnék rávenni Nicolas Sarkozy elnököt, hogy ne írja alá a nyugdíjreformtörvényt. A tizenkét olajfinomítóból hét továbbra is blokád alatt áll. Az összes franciaországi benzinkút egynegyede üres, de például Párizs környékén a kutak 35 százalékánál nincs üzemanyag. A legfontosabb autópályák mentén lévő kutakat viszont sikerült feltölteni. A vasúti közlekedés is akadozik. A menetrendszerű járatok 60—70 százaléka indult el hétfőn. Közben készülnek az első felmérések a sztrájk okozta anyagi következményekről. ,,A tényleges anyagi kár 200 és 400 millió euró közötti naponta, és főleg a vegyiparban jelentkezik" — mondta a francia pénzügyminiszter, aki az erkölcsi kárra is felhívta a figyelmet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-10-26: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

Az ötvenedik évfordulóval ellentétben — amikor hihetetlen dolgok történtek a pesti utcákon, és rohamrendőrök verték szét, gumibotozták, gumilövedékekkel lőtték, és százával tartóztatták le a sokszor ártatlan felvonulókat (a kivizsgálások folynak, a felelősöket még mindég nem nevezték meg, a fő kérdés továbbra is az, hogy ki is adott utasítást Görgényi akkori rendőrfőkapitánynak a magyar demokrácia rövid történetében addig nem tapaszalt atrocitásokra) — az ötvenhatos forradalom ötvennegyedik évfordulóján békésen zajlottak a megemlékezések.
2010-10-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a felsőcsernátoni
özv. RÁKOSI ÁRONNÉ FÜLÖP VILMA
életének 82., özvegységének 31. évében rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Temetése 2010. október 27-én 14 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
2840