KovásznaVízdrágítástól tartanak

2010. október 27., szerda, Közélet

Egyhangúlag elfogadták a városatyák a víz- és csatornarend­szer bővítésének és korszerűsítésének megvalósíthatósági tanul­mányát, egyetértettek a befektetés társfinanszírozási tervével is, azonban heves vita alakult ki, amikor a polgármester kérte: jelöljék az Adi-AquaCov fejlesztési egyesület vezetőtanácsába.

Kovászna a megye 86 millió eurós befektetéséből 13 milliót kap. Az önrész 236 000 euró, három részletben fizetnék — 2011-ben 36 000 eurót, a következő két évben 100—100 ezer eurót.
A tanácsülésen kellett volna elfogadni a szolgáltató árpolitikáját, egyetérteni az érintett városok területén alkalmazott egységes tarifákkal. Nem értett egyet a tervezettel Vasilica Enea jegyző, mondva: a 2011—2014 közöttre megjelölt tarifák nem szolgálják a fogyasztók érdekeit, a csatornázás 2014-ig 150 százalékkal, a víz 86 százalékkal drágulna.

Meglepetésre Lőrincz Zsigmond (képünk) polgármester visszavonta az árpolitika elfogadására irányuló határozattervezetét, és kérte, a tanács őt jelölje az Aquacov vezetőtanácsába. Ez egyet jelent azzal, hogy a vezetőtanácsban elfogadhatja a Kovásznára is érvényes árpolitikát — vetette fel a jegyző. Elszabadultak az indulatok, felszólalások helyett ,,interaktív beszélgetés" következett. Az árpolitika hátrányos Kovásznának, itt a legkisebb a veszteség, a költség, ezért kisebb tarifák kellenének, sőt, a város méltatlanul keveset kap a 86 milliós befektetésből — vélték többen. A polgármester elmondta, a terv kivitelezésével Kovásznán minden utcában lesz víz- és csatornahálózat, ezért nem lehetett többet kérni. Kimaradt ugyan Csomakőrös, de ezt orvosolják. A megvalósíthatósági tervet készítő cég képviselője úgy fogalmazott: igen, ez olyan, mint egy kollektív, aki benne van, lesznek hátrányai is, de másképp nem lehet előrelépni.
Többórás vita végén a tizenhat tanácstag kilenc igen szavazata döntött: a polgármestert jelölték a vezetőtanácsba, de ott csak a városi testület meghatalmazásával szavazhat az árpolitikát illetően.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-27: Közélet - :

Laptalálkozó

Ma 19 órától az uzoni művelődési házban lapunk szerkesztői találkoznak az olvasókkal. Közreműködik a helyi Szivár­vány kórus. A találkozó mottója: Beszéljünk közös dolgainkról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
(Háromszék)
2010-10-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
Az M Stúdió a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 19 órától Molnár Ferenc Liliom (rendező: Rusznyák Gábor) című darabját adja elő.