Mi, hol, mikor?

2010. október 27., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
Az M Stúdió a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében ma 19 órától Molnár Ferenc Liliom (rendező: Rusznyák Gábor) című darabját adja elő.

Animációs napok
Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtárban csütörtöktől három napon át zajlik az animációs világnap alkalmából szervezett rendezvénysorozat. A csütörtöki program: 18 órától gyermekfoglalkozások, Hosszú Zoltán tanár vezetésével rajzolhatnak a gyermekek, 19 órakor megnyitják Pădureţ Mónika bukaresti keramikus Cserépmesék című kiállítását, házigazda Sán­tha Géza művészettörténész, kurátor Madaras Péter szobrász. 19.45 órától gyermekeknek vetítik a varsói Audiovizuális Intézet 1947-től napjainkig készült gyermek-animációsfilmjeit.

Avatóünnepség
Kézdiszentléleken ma 17.30 órakor kezdődik a Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban (a községháza földszintje) és a Petőfi Sándor Kulturális Köz­pontban a Biblionet-program bemutatása. A hivatalos beszédek után 18 órától bemutatják az ingyenes internetszolgáltatásokat és -lehetőségeket. 18.30 órától a helyi Perkő Néptáncegyüt­tes előadása a Petőfi Sándor Kulturális Központban.

Hitvilág
A reformáció hete keretében Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától az evangélikus templomban Incze Zsolt református lelkipásztor hirdet igét, Gönczi Ferenc a presbiteri szövetségről tart előadást, Hans Eckart Schlandt brassói orgonaművész hangversenyt ad.

Dénes István-emlékkonferencia Baróton
Hét végén Baróton tartják a XII. Székelyföldi Geológus­találkozót, melyet az idén Dénes István-emlékkonferenciaként hirdettek meg a szervezők a néhai erdővidéki geológus, barlangkutató tiszteletére, aki öt éve hunyt el. A rendezvény pénteken kezdődik Vargyas-szorosi emléktúrával, szombaton Erdővidék Múzeu­mában megnyílik a Dénes István gyűjteményeiből összeállított kiállítás, majd geológiai témakörű előadások következnek, a Székelyföld földtanáról szóló dolgozatokat, könyveket mutatnak be, továbbá beszélnek a romániai magyar nyelvű földtani oktatásról. A találkozó házigazdája a baróti Elveszett Világ Természet­védelmi, Turista és Barlangász Egyesület, további információ Papucs Andrástól kérhető e-mailen (paandris@yahoo.com). (L.)

Fórum
A sepsiszentgyörgyi lakossági tanácsadó iroda és a Pro Nobis Egyesület Párbeszéd a polgárokkal Európáról címmel lakossági fórumot tart pénteken 10 órától a Lábas Ház kiállítótermében. Bővebb felvilágosítás a 0267 311 423-as, 0729 973 269-es és a 0740 306 314-es telefonon.

Média és könyvkiadás
A kézdivásárhelyi Vigadóban ma 17 órától Média és könyvkiadás — Kézdivásárhelyen a Fehér Holló újságíró-sorozat... kötetképes újságírók médiáról, szórványról, önmagukról címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Szórványtengely-mozgalom újságíróklubja. A rendezvényen bemutatják a mozgalom kulturális utóvédjét képező kiadó, a Világhírnév könyveit.

Könyvbemutató
A Pro Kézdi Egyesület és a Maassluis Nyugdíjasklub szer­vezésében csütörtökön 17.30 órakor a nyugdíjasklubban bemutatják Kiss László Pillanat­képek Kézdi­vásárhely történetéből című könyvét. (d.)

Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 16 órától a Hobbi Cserebereklubba várnak minden szenvedélyes gyűjtőt, 19 órától a Holló Ernő Sajtóklub meghívottja József Álmos Zoltán matematikatanár, helytörténész. Bemutatják legújabb könyvét: Bevonulás Sep­siszentgyörgyre, 1940. A könyv a helyszínen megvásárolható. A szerző dedikál. Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sep­si­szentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemeztanfolyam iskolásoknak, felnőtteknek.
Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünk­ben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
Gyűlések. A Sepsiszent­györgyi Székely Tanács ma 17 órától gyűlést tart a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, melyre a tagok mellett minden érdeklődőt szívesen lát. v A Kézdiszéki Székely Tanács tisztújító közgyűlést tart ma 17 órától a kézdivásárhelyi sportszálloda társalgójában.
Áramszünet. Sepsiszent­györ­gyön péntekig naponta 9—16 óráig az Ősz utcában, 7.30—15 óráig Maksán a 4-es transzformátorállomás körzetében, ma 9—17 óráig Sepsi­szentgyörgyön a Május 1., Dakó, Daczó, Vojkán, Erege, Vár, Borvíz, Gát, Palló és Kossuth Lajos utcában és a Kálvin téren, 9—15 óráig a Nyár, Gyertyánffy Ferenc, Ter­més utcában és a Román Had­sereg utcának a vasúttól a város széléig tartó szakaszán, 15—18 óráig Bardocon a 4-es transzformátorállomás körzetében, csütörtökön 8—10 óráig Sepsiszent­györgyön a Császár Bálint utcában és a központi piacon szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet csü­törtökön Sepsiszentgyörgyön: 8—15 óráig az Ág utcai 3-as, 10-es, 11-es, 12-es, 13-as tömbházban, a Császár Bálint utcai 14-es tömb­házban és a Lidóban, a Sirülő utcai családi házakban és a piac hátsó üzlethelyiségeiben, 11—15 óráig a Grigore Bălan tábornok úti 9-es és 10-es, a Nicolae Iorga utcai 10-es és 34-es tömbházban.
Közlekedés
Súlyos baleset. Hétfő dél­után háromnegyed egy körül Barátoson B. Árpád traktorral úgy hajtott ki az udvarról a 13E országútra, hogy nem adott elsőbbséget egy Kovászna felé haladó személygépkocsinak. A balesetben az autót vezető nő súlyosan, utasa könnyebben megsérült.
Kékfény
Utcai támadás. Vasárnap délelőtt panaszolta a bardoci rendőrségen egy 69 éves olaszteleki férfi, hogy szombat este nyolc óra körül K. Zsigmond (36) helybeli lakos fejbe rúgta. A rendőrök azt tanácsolták, kérjen törvényszéki orvosi látleletet, és kivizsgálást indítottak.
(Rendőrségi tájékoztató)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1404
szavazógép
2010-10-27: Közélet - Bokor Gábor:

Vízdrágítástól tartanak (Kovászna)

Egyhangúlag elfogadták a városatyák a víz- és csatornarend­szer bővítésének és korszerűsítésének megvalósíthatósági tanul­mányát, egyetértettek a befektetés társfinanszírozási tervével is, azonban heves vita alakult ki, amikor a polgármester kérte: jelöljék az Adi-AquaCov fejlesztési egyesület vezetőtanácsába.
2010-10-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Újra nyerni tudott a CFR
A mélyrepülésben levő Kolozsvári CFR ismét nyert a labdarúgó I. liga 12. fordulójában, miután nagyon gyengére sikeredett az idénykezdése. A kincses városbeli alakulat az elmúlt hét végén Urziceni-t látta vendégül, és 3—0-ra győzött. A további eredmények: Brăneşti—Brassói FC 1—1, Temesvári FC—Kolozsvári U 2—2, Beszterce—Dinamo 0—2, Gázmetán—Galaci Oţelul 0—2, Astra—Marosvásárhely 0—0, Craiova—FC Vaslui 0—1, Sportul—Rapid 0—2, Steaua—Pandurii 2—0. A bajnokság legjobbja továbbra is a Galaci Oţelul (28 pont), második a Rapid (24), harmadik a Temesvári FC (24). A címvédő Kolozsvári CFR 15 ponttal a táblázat 9. helyét foglalja el.