Megbukott a bizalmatlansági indítványMarad a kormány

2010. október 28., csütörtök, Közélet

Hivatalában marad a kormány, mivel az ellenzék nem tudott elég szavazatot összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadtatásához a parlamentben. A kabinet megbuktatásához 236 igenre lett volna szükség, de csak 219 honatya támogatta az indítványt. A kormánypártiak jelen voltak a vitán, de nem szavaztak. A parlamenti vitában Emil Boc miniszterelnök elmondta, az ellenzék által javasolt alternatív megoldások csak mélyítenék a romániai gazdasági válságot. A szavazás végeredményének kihirdetése után Crin Antonescu liberális pártelnök kijelentette: nem adják fel a harcot, felszabadítják az országot a vezető klikk uralma alól, s úgy fogalmazott, a kormány a csúszómászók támogatásával marad tisztségben.

A hét órán át tartó parlamenti vitában Emil Boc miniszterelnök elmondta, a parlamentnek arról kell döntenie, hogy tovább halad-e Románia a reformok útján, vagy engednek a populizmus csábításának, és elszalasztják azt a lehetőségét, hogy az ország mielőbb kilábaljon a recesszióból. Boc hang­súlyozta, nem folytatódhat az előző évek gyakorlata, amikor az ország többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt.
Victor Ponta, az SZDP elnöke és Crin Antonescu, az NLP vezére egyaránt bírálta a kormányt. Azt rótták fel a kabinetnek, hogy a takarékossági intézkedéseken kívül nem rendelkezik olyan akciótervvel, amelynek segítségével Románia kikerülhet a válságból. Azzal vádolták a kormányt, hogy éhhalálra ítéli az embereket. Antonescu azt is kijelentette, Emil Boc az ország első ingyenélője, úgy vélekedve, a kormányfő még ereje teljében levő fiatal valamilyen képzettséggel, nem eltartani kell őt, hanem munkába küldeni. Crin Antonescu szerint Boc feudális alapokra épített kormánycsapatot vezet: ,,Ön emelte a legmagasabb szintre a posztkommunista romániai feudalizmust. Nagyon jól tudja, miniszterelnök úr, hogy főként a kormányátalakítás után olyan csapatot vezet, amely feudális kritériumok alapján állt össze, olyan kapcsolatok alapján, amelyek nem csak a pénzre, hanem rokonsági, komasági, keresztapai kapcsolatokon is alapulnak, amelyek oly jellemzőek a romániai politikai életre. Ez az ön reformja?"
A kormánypártok, akárcsak az őket támogató függetlenek és a nem magyar nemzeti kisebbségeket képviselő honatyák, a szavazás előtt bejelentették, hogy nem fognak szavazni, ezzel tiltakozva az ellenzék populista javaslatai ellen.
Emil Boc kénytelen volt abbahagyni a bizalmatlansági indítvány vitájának végén tartott parlamenti beszédét, mert az SZDP-s honatyák az emelvényt elbarikádozták az ellenzék kezdeményezését támogató aláírások dossziéival. Erre közbeléptek a DLP-s honatyák, és a terembe hajigálták az irattartókat. Boc az elnökséghez ment, néhány szót mondott Mir­cea Geoanănak, a szenátus elnökének, majd leült a kormány számára fenntartott helyek egyikére. Végül a szociáldemokraták félrevették az iratcsomókat, a kormányfő folytatta beszédét.
Emil Boc kormánya az ötödik bizalmatlansági indítványt élte túl tegnap. Bár egy nappal korábban Victor Ponta még arról beszélt, az ellenzéknek mind­össze három vagy négy szavazatra lenne szüksége a kabinet megbuktatásához, kiderült, a kormányoldal kényelmes és fegyelmezett többséggel rendelkezik, hiszen az ellenzéknek tizenhét szavazatra lett volna még szüksége, szemben a június bizalmatlansági indítvánnyal, amikor csak nyolc voks hiányzott. A parlamenti vitát az erkélyen helyet foglaló, mindkét félhez tartozó civil szervezetek bekiabálásai fűszerezték.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-28: Sport - Áros Károly:

Csendes forduló (Labdarúgás, IV. liga)

volt a hét végi. Szinte sárga lap is alig villant. Na persze, ez nem jelenti, hogy kizárt volt a meglepetés. De nem ám. Itt van például a bodoki döntetlen. Az a bodoki gárda, mely egy héttel korábban legyőzte idegenben az éllovast, most 3—0-ról szinte kikapott. Ilyen a foci, kiszámíthatatlan. Azért maradt még valami, amire büszkék lehetnek a bodokiak: tíz forduló után is őrzik veretlenségüket. Na de ne szaporítsuk a szót, nézzük a rangsort, mely helyszűke miatt maradt ki hétfői számunkból.
2010-10-28: Közélet - Csinta Samu:

Virtuális Székelyföld-túra

Szinte a helyszínre varázsolja a világhálós látogatót az a székelyföldi virtuális sétára invitáló honlap, amelyet tegnap mutattak be Sepsiszentgyörgyön. A www.virtualisszekelyfold.ro huszonnégy Hargita megyei és háromszéki helyszínen készült ötvenkét képsor a műfaj jelenlegi csúcsának számító gömbpanorámával, azaz teljes, 360 fokos körbejárással kínálja a látnivalót.