Virtuális Székelyföld-túra

2010. október 28., csütörtök, Közélet

Szinte a helyszínre varázsolja a világhálós látogatót az a székelyföldi virtuális sétára invitáló honlap, amelyet tegnap mutattak be Sepsiszentgyörgyön. A www.virtualisszekelyfold.ro huszonnégy Hargita megyei és háromszéki helyszínen készült ötvenkét képsor a műfaj jelenlegi csúcsának számító gömbpanorámával, azaz teljes, 360 fokos körbejárással kínálja a látnivalót.

Gelencei templombelső a világhálón

Egyelőre az épített örökség — vártemplomok, falképfestészet, festett kazettás mennyezetek — képei vannak túlsúlyban, de a Vargyas-szoros révén például a természeti szépségek, a Székely Nemzeti Múze­umban pedig vidékünk tárgyi öröksége is megjelenik. A www.sepsiszentgyorgy360.ro honlapon ugyanakkor a város tíz helyszínén készült képsorok adnak ízelítőt Sepsi­szentgyörgy látványosságairól.
A honlap Daczó Enikő szentgyörgyi képzőművész munkáját, illetve a Hargita és Kovászna megyei tanács kezdemé­nyezőkészségét dicséri. Bemutatójában Tamás Sándor háromszéki és Borboly Csaba hargitai tanácselnök egyaránt hangsúlyozta Székelyföld idegenforgalmi felértékelődését, amit az elmúlt hét végén rendezett országos turisztikai vásár is alátámasztott. A virtuális sétát az egységes Székelyföld-kép kialakítása újabb eszközének szánják.
A térségünk magas szintű világhálós bemutatását lehetővé tevő honlap elkészítése eddig negyvenezer lejbe került, a számlát a két megyei önkormányzat egyenlő arányban állta. A tegnap délelőtti hivatalos bemutatóig 77 083 egyéni virtuális barangoló kattintott a honlapra, a legtöbb érdeklődő Magyarországról, Romániából és az Egyesült Államokból jelentkezett. A kiemelkedő látogatottsági statisztika értékét fokozza, hogy az október elseje óta működő honlapnak eddig csak a suttogó propaganda csaphatott hírverést, illetve a közösségi oldalakon lehetett róla tudomást szerezni.
Az oldal fejlesztése természetesen folyamatos, a közeljövőben elsősorban a természeti szépségekre — például Szent Anna-tó — és a szellemi örökség megnyilvánulásaira — mint a bölöni farsangtemetés — helyezik a hangsúlyt. A sepsiszentgyörgyi honlap kínálata rövidesen megjelenik a www.sepsi.ro és a www.virtualisszekelyfold.ro oldalon is, amely Maros megyei helyszínekkel is gazdagodik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-28: Közélet - :

Marad a kormány (Megbukott a bizalmatlansági indítvány)

Hivatalában marad a kormány, mivel az ellenzék nem tudott elég szavazatot összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadtatásához a parlamentben. A kabinet megbuktatásához 236 igenre lett volna szükség, de csak 219 honatya támogatta az indítványt. A kormánypártiak jelen voltak a vitán, de nem szavaztak. A parlamenti vitában Emil Boc miniszterelnök elmondta, az ellenzék által javasolt alternatív megoldások csak mélyítenék a romániai gazdasági válságot. A szavazás végeredményének kihirdetése után Crin Antonescu liberális pártelnök kijelentette: nem adják fel a harcot, felszabadítják az országot a vezető klikk uralma alól, s úgy fogalmazott, a kormány a csúszómászók támogatásával marad tisztségben.
2010-10-28: Közélet - Bokor Gábor:

Fogynak a jogosultak (Fűtéstámogatás Kovásznán)

Kilencszáz igénylési űrlapot kértek, de eddig csak 205 fűtéstámogatási kérést tettek le a kovásznai polgármesteri hivatalnál. Bartha Noémi, a szociális iroda munkatársa elmondta: a tavalyi igénylők közül némelyek idén nem is kérik a segélyt, hiszen a szigorítások miatt már nem jogosultak támogatásra. Az iktatott kérések közül 119 gázártámogatásra, 86 fára vonatkozik; tavaly 809-en kértek gázra, 805-en fára.