Harmincezren tüntettek a fővárosban

2010. október 28., csütörtök, Közélet

A bizalmi szavazással egy időben szakszervezeti tüntetés zajlott tegnap Bukarestben. A tiltakozó megmozduláson mintegy harmincezer ember vett részt, kevesebben, mint amennyire a szakszervezetek számítottak, ők ugyanis korábban nyolcvanezer résztvevőt hirdettek.

A tüntetők a kormány épületétől a parlamenthez vonultak, ahol megvárták a bizalmi szavazás eredményét. A tiltakozó menet kezdetén szociáldemokrata politikusok is beálltak a sorba, köztük Victor Ponta pártelnök. A nap folyamán a szakszervezeti vezetők egyebek mellett politikai követeléseket fogalmaztak meg, kérték a kormány kemondását, míg a résztvevők életkörülményeik javítását követelték. Többször megpróbálták áttörni a rendfenntartó erők által felállított kordont, az így kialakult dulakodásban többen is megsérültek. Összesen 37 ember szorult ápolásra, akiknek egy része rosszullét miatt ájult el, tízen kórházba kerültek. A csendőrök előállítottak tizenegy tüntetőt, hat közülük a Steaua-drukkerek keménymagjához tartozik. A parlament előtt a tiltakozók két nagy képernyőn követték a plénumbeli eseményeket, a tüntetés hirtelen akkor ért véget, amikor Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke bejelentette, hogy az indítvány megbukott. A szakszervezetek ezután befejezték a fővárosi tiltakozást, de általános sztrájk kirobbantását tervezik minden ágazatban, hogy így kényszerítsék lemondásra a kormányt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-28: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Boc, a bukhatatlan?

Emil Boc és kormánya túlélte a zaklatott tegnapi napot is. Pedig szemmel láthatóan remegett a nadrágjuk, példátlan rendőri, csendőri állománnyal készültek mind a T. Ház védelmére, mind a Bukarest utcáin tüntetők megfékezésére.
2010-10-28: Közélet - :

Liberális figyelmeztetés (Sepsiszentgyörgy)

A Demokrata Liberális Pártnál lelakatolt ajtó, az RMDSZ-nél Albert Álmos szenátor irodavezetője fogadta tegnap délelőtt a liberális párt sztrájkőrséggel figyelmeztető megyei tagjait.