Boc, a bukhatatlan?

2010. október 28., csütörtök, Máról holnapra

Emil Boc és kormánya túlélte a zaklatott tegnapi napot is. Pedig szemmel láthatóan remegett a nadrágjuk, példátlan rendőri, csendőri állománnyal készültek mind a T. Ház védelmére, mind a Bukarest utcáin tüntetők megfékezésére.

Késő délutánra kiderült, a szavazati joguktól megfosztott kormánypárti képviselőket sikerült megfélemlíteni, akár a birkák az akolban, szép fegyelmezetten ültek puha bársonyszékeikben, meg sem közelítették az urnákat. Az utca is korán elcsendesült, az agyonázott és -fagyott, több száz kilométert utazó emberek hazaindultak. Érezték, ki is mondták, ezt a csatát elvesztették, reményeik szerint azonban a háborút nem. Meglátjuk, lesz-e erejük ezek után a szakszervezeteknek újabb tiltakozásokat s esetleg általános sztrájkot szervezni.
Az RMDSZ jó csatlósként sok vizet nem zavart, Olosz Gergely, a képviselőházi frakció vezetője kerek 47 másodpercet beszélt, nem kis teljesítmény tőle, de ismerjük el, ennyi bőven sok volt annak bejelentésére, hogy — akár társaik a kormányzásban — jelen lesznek az ülésteremben, és nem szavaznak. Döntésük nem tegnap, hétfőn keltett feltűnést, azt ugyanis már el sem várja senki tőlük, hogy a kormánykoalíció részeként önmaguk ellen forduljanak, de az, hogy ilyen alázatosan teljesítették a cotroceni-i parancsot, különös. Valamitől ők is félhetnek, mert köztudott, a szövetségben nagy a rend, a fegyelem, a képviselők és szenátorok jól az eszükbe vésték, hogy szabad emberként úgy voksolnak, ahogyan szabad. Nagy kilengéseik eddig sem voltak, néha egyikük-másikuk, például Frunda György vagy Kerekes Károly picit lelépett a kijelölt útról, de közben megtanulták: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Márpedig a rétes nagyon jó. Frunda hol egyik, hol másik hírtelevízió képernyőjén tűnt fel, és ismételgette unalomig, az RMDSZ a kisebbik rossz mellett tör lándzsát.
Emil Boc igazi szabadulóművészként túlélte az ötödik bizalmatlansági indítványt is. Azt bizonyára feljegyzik a politikatörténeti annalesek, hogy egyetlen támogató szavazat nélkül maradt hatalmon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-28: Közélet - Fekete Réka:

Novemberben költözik a vérközpont

Befejezés előtt áll a korábban bölcsődének és óvodának helyet adó épület átalakítása Sepsiszentgyörgyön a Bánki Donát utcában, ahol november közepétől a megyei vérközpont kezdi meg működését. Az intézmény jelenlegi székhelyén, a műemléknek számító Bene-házban, amely az egészségügyi minisztérium tulajdonából az önkormányzathoz került, vadászmúzeumot létesítenek.
2010-10-28: Közélet - :

Harmincezren tüntettek a fővárosban

A bizalmi szavazással egy időben szakszervezeti tüntetés zajlott tegnap Bukarestben. A tiltakozó megmozduláson mintegy harmincezer ember vett részt, kevesebben, mint amennyire a szakszervezetek számítottak, ők ugyanis korábban nyolcvanezer résztvevőt hirdettek.