Az autóipar új felfedezettje

2010. október 30., szombat, Gazdaság

Autógyártó konszernek és beszállító cégek eurómilliárdokat fektetnek be Magyar­országon.

Az Opel szeptember végén bejelentette, hogy félmilliárd eurós beruházással bővíti szentgotthárdi gyárát, majd három nappal később az Audi közölte, hogy 900 millió euróért fejleszti győri telephelyét. A győri ezernyolcszáz, a szentgotthárdi fejlesztés ezer munkahelyet teremt, Budapest emiatt mélyen a zsebébe nyúl támogatásokért, a gazdasági sajtóban a befektetési összeg akár öt százalékáig terjedő támogatásról jelentek meg találgatások. A magyar kormány azt reméli, hogy az állami szubvenció néhány év alatt megtérül nagyobb adóbevételek és a vásárlóerő javulása révén. Magyarország tudatosan választotta ki az egyik leginkább támogatásra érdemes ágazatként az autógyártást. A cél az országot "a régió legjövedelmezőbb és legversenyképesebb befektetési helyévé tenni" — fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.
Magyarország az össze­szerelt gépjárművek számát (180 500) tekintve 2009-ben még messze elmaradt például Csehország (967 760) vagy Szlovákia (461 340) mögött, ez azonban hamarosan megváltozik a Mercedes, az Audi és a Suzuki termelési terveinek következtében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1399
szavazógép
2010-10-30: Gazdaság - :

Szerződésmódosítással védik az eurót

Egyetértésre jutottak az európai uniós országok állam-, illetve kormányfői abban, hogy az euróövezet stabilitása érdekében állandó jellegű pénzügyi válságkezelő mechanizmust kell létrehozni.
2010-10-30: Gazdaság - :

Mariahilfer Strasse: versenyben a plázákkal

Egyre nehezebben találnak új bérlőt egy-egy megüresedett üzlethelyiség tulajdonosai az 1,8 kilométer hosszú, több száz üzletet felsorakoztató bécsi Mariahilfer Strassén, mert a híres bevásárlóutca vonzereje csökkenőben a bevásárlóközpontokéval szemben.