Túl a Kis-Szamoson, túl az Óperencián

2010. október 30., szombat, Kultúra

Zorkóczy Zenóbia kovásznai származású színművésznő ötnapos Kolozs megyei turnéján tizenöt kalotaszegi településre látogatott el a Túl az Óperencián című gyermekelőadásával.

E produkció célirányosan óvodások és kisiskolások számára készült élő, interaktív előadás, amelyben az előadóművész egy képzeletbeli utazásra invitálja közönségét. Hajóra szállnak, és megismerkednek a tengerek, óceánok élővilágával, s egy tenger alatti bálba is ellátogatnak. A bál fáradalmait trópusi szigeten pihenik ki, ahol forró égövi állatokat ismernek meg, majd amikor már nagyon melegük lesz, áthajóznak Grönlandra, az örök jég birodalmába hűsölni, ahol vidáman hógolyóznak a fókák és az eszkimókák. Végül pedig hazatérnek, ,,mert mint az O betű, a Föld oly gömbölyű".
Az egyszerűségében nagyszerű díszlet, a több négyzetméteres színes háttérfüggöny különleges, egzotikus hangulatot varázsolt az óvodák, dísztermek és kultúrházak színpadára, ahol Zorkóczy Zenóbia fellépett. Szerepe azonban nemcsak a hangulatkeltés, hanem több funkcióval is bír: felvonulnak rajta az előadásban megjelenített állatok és helyszínek is, tehát egy időben óriási műsorfüzetként és térképként is felfogható. Ugyanakkor ez a horizontfüggöny számos művészi átváltozásra ad lehetőséget, paraván is, mely elválasztja a valóságot az álomvilágtól.
A művésznő tengerészruhája, matrózsapkája, kislányos copfjai és roppant szuggesztív előadásmódja rögtön magával ragadta a gyerekeket, akikről tudni kell, hogy talán a legkritikusabb közönség. A gyermek ugyanis nem rendelkezik még a felnőtt nézőkre jellemző toleranciával: ha unja az előadást, vagy nem nyeri el tetszését a színpadi cselekmény, annak rögtön hangot is ad. Erről ez esetben azonban szó sem volt. A dinamikus előadásmód, a gyorsan pergő események, a folyton változó helyszínek magukkal ragadták a pöttöm közönséget. Beindult a képzelőerejük, és annyira komolyan vették a játékot, hogy adott pillanatban mi, felnőtt nézők is egy lakatlan szigeten éreztük magunkat, pálmafákkal körülvéve, amelyek mögül kíváncsi állatkák kukucskáltak elő.
Zenóbia a színpadi folyamat felépítésébe is bevonta e lelkes közönséget: mindenikük segíteni akart, önkéntes szereplőkben nem volt hiány, és az önfeledt játék negyvenpercnyi ideje szinte elrepült.
Azt hiszem, valahol itt rejlik a sikeres gyermekműsorok lényege. Nem szükséges hatalmas apparátus a gyermekek képzeletének beindításához, hiszen ők sokkal közelebb állnak a mesék birodalmához, mint mi, felnőttek, és éppen ezért sokkal könnyebben át is lépik a valóság és a játék közötti bűvös határt. Viszont fontos az, hogy tiszta, gyermeki szívvel forduljunk feléjük, és egyenlő partnerként viszonyuljunk hozzájuk, hogy létrejöhessen az a csoda, amely elröpíthet bennünket túl az Óperencián.

K. KOVÁCS ISTVÁN

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-10-30: Múltidéző - Tófalvi Zoltán:

Az 1956-os forradalom hatása Háromszéken, a Magyar Autonóm Tartományban

A Petőfi utcai 1956-os emlékmű, Barót
Már-már székely karakterológiai jegyeket is felfedezhettünk abban, ahogyan a Székelyföld egyes régiói reagáltak a magyar forradalom és szabadságharc különböző eseményeire. Három­széken, ahol az 1848—1849-es forradalomnak, önvédelmi harcnak kitörülhetetlen emlékei vannak, az elsők között indul el a szervezkedés.
2010-10-30: Kultúra - :

Az orosz lelkiismeret

A szovjet hadsereg által vérbe fojtott magyar forradalomról számtalan orosz költő írt verset. Egy részük már emigrációban, Nyugaton élt, tehát viszonylag nyugodtan megtehette, hogy szembenézzen azzal a hatalommal, mely másfél évszázad kelet-közép-európai mumusa, ,,hiszen" Lengyelországtól Magyarországig veri le a forradalmakat, s próbálja saját képére formálni a világot.