Örök megújulás

2010. október 30., szombat, Kultúra

Kétszeres ünnep a holnapi: egyrészt vasárnap, másrészt, s most ez a lényeges, protestáns egyházaink a reformáció napját ünneplik. Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára azt a 95 pontot, melyben összefoglalta az akkori katolikus egyház emberi tévelygéseit, és reformot sürgetett.

Épp ezért tekintjük e napot a reformáció kezdetének, mint ahogyan azt a szászországi evangélikus egyháztanács 1667-ben elrendelte, s azóta a protestáns világ is átvette, legyen szó nem csak lutheránus, hanem református, unitárius, anglikán vagy más, megreformált felekezetről. Gyűjtőszóval protestánsoknak nevezzük a reformáció híveit. Ez abból adódott, hogy az 1529-es speyeri birodalmi gyűlésen a reformáció hívei felléptek V. Károly császárnak a vallásszabadságot korlátozó intézkedései ellen, tehát tiltakoztak, idegen szóval: protestáltak.
A reformáció emléknapja Luther nevéhez kötődik, de a radikálisabb reformátor Kálvin János volt, aki születésének 550. évfordulóját tavaly ünnepeltük, s követői a kálvinisták, azaz reformátusok. Külön büszkeség erdélyiek számára, hogy az unitárius egyházat itt alapították. Születésnapját az a határozat jelentette, melyben a híres-nevezetes tordai országgyűlésen 1568-ban a világon először kimondták a vallásszabadságot.
A reformáció nem állt meg 1568-ban, közel fél évezrede zajlik, volt időszak, amikor igen harciasan követői mártíromságra jutottak, kivégezték, gályarabságra juttatták őket, megkínozták, folyt az ellenreformáció, de a folyamat nem állt meg. Ez kihatott a római katolikus egyházra is, melynek kebelében szintén elkezdődtek a reformok, s mai napig tartanak. Sőt, a keleti keresztény egyházaknál is tapasztalható az enyhülés, de az már, mint az ortodoxia kifejezés sugallja, merevebben történik.
Hogy a reformáció nem állt meg, mutatja az is, hogy tavaly megszületett az egységes magyar református egyház alkotmánya.
S a folyamat nem áll le, tart a végtelenségig, Kálvint idézve, szüntelen reformációról beszélhetünk. Az egyháztól eltekintve, folyamatos reformációra van szükség társadalmi-politikai, sőt, családi, egyéni életünkben is. A jó példát az egyház szolgáltatja. Felül kell vizsgálnunk cselekedeteinket, belátnunk vétkeinket, s folyamatosan reformálnunk, javítanunk életünket, magatartásunkat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-30: Kultúra - :

Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt

Száznegyvenhármat léptem; ez a hossza
az emlékműnek. Hírnök, ki megölt,
milliók végső tisztelgését hozza,
úgy mentem el a szoborsor előtt.
Kálvin, Knox, Farel, Béza! S bika-fővel
a hadrakelt hit zord hadnagyai,
A Vilmosok! és Coligny és Cromwell
— ők néztek rám — s a szablyás Bocskay!...
Hátrálnom kellett közelükből: mindet
nem fogta össze, csak messzibb tekintet.
Fölhúzódtam a kert felé, a fákig
s lelkemben is hűs tárgyilagosságig.
2010-10-30: Közélet - Paizs Tibor:

Erdélyi prikulicsok (14.)

A Székely Nemzeti Múzeum
Itt, az agyagfalvi népgyűlésen (mások szerint Sepsiszentgyörgyön) hangzik el Berzencei László kormánybiztos aggodalmára Gábor Áron lakonikus megjegyzése: Lészen ágyú!