Mi, hol, mikor?

2010. november 1., hétfő, Mi, hol, mikor?

Arkangyalok hete
Sepsiszentgyörgyön a Mí­ves Házban ma 18.30 órától kapcsolatteremtési módszerek az angyalokkal, minikonferenciák, csoportjátékok, meditációk és filmvetítések. A belépés ingyenes. A mai téma: Uriel arkangyal.

Kiállítás
* Baróton a városi művelődési ház kistermében kedden 17 órakor megnyílik az Erdélyi Kárpát-Egyesület EKE ART 3 című természetfotó-vándorkiállítása.
* A kézdivásárhelyi Viga­dóban pénteken 18 órakor megnyílik Koszta Ervin egyéni tárlata. A témás kiállításon látható olajfestményeket Bau­bec Izzet versei ihlették. A megnyitón a versek szerzője is jelen lesz, saját költeményeiből ad elő részleteket.


Színház
A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásai a héten: szerdán és csütörtökön 18 órától az Îngerul şi Floarea (Az Angyal és a Virág) című, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvének színpadi adaptációja látható a stúdióteremben Mirela Bucur rendezésében. Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.


Megjelent
a Művelődés szeptemberi száma. Benkő Levente a kolozsvári magyar napok történéseit taglalja, Pillich László a Szent István-napi nemzetközi néptáncfesztivál kulisszatitkaiba nyújt bepillantást, Szász István Tas Árkossy István és Bágyoni Szabó István beszélgetőkönyvét, a Világ árnya, világ fénye című kötetet ajánlja az olvasóknak. A Szilágysági magyarok az ezredfordulón című rovatban Gáspár Attila Lakóné Hegyi Éva zilahi történésszel készített életpálya-interjút, amely­­ben a nyugalmazott régész-muzeológus elárulja, hogyan mentette meg a kommunizmus éveiben a felbecsülhetetlen értékű, évszázados úrasztali terítőket. Az Enciklo­pé­dia rovatban Sike Lajos, Kupán Árpád és Krajnik-Nagy Károly értekezik a legnagyobb magyarként számon tartott gróf Széchenyi Istvánról, a Vad­rózsák rovatban pedig Veres Emese Gyöngyvér a barcasági csángók sorsfordító rítusának az elmúlt 250 évben végbement változásait taglalja.


Adománygyűjtés
A Veszprém megyei iszapömlés következtében kialakult rendkívüli helyzetre reagálva az RMDSZ felhívással fordul mindazon jogi és magánszemélyekhez, akik segíteni kívánnak a tragédia áldozatain, és szeretnének hozzájárulni a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához, a bajbajutottak megsegítéséhez. Erdővidéken adományaikat személyesen az RMDSZ Erdővidék Széki Szervezetének székhelyére vihetik be (a bányairoda földszintje), vagy a sepsiszentgyörgyi Pro Georgio Sancto egyesület segélyezési számlájára utalhatják át (RO86BRDE150SV18185421500, BRD Sfântu Gheorghe). További információk a 0267 377 773-es, 0746 089 140-es telefonon.


Önkénteseket keresnek
A Kovászna Megyei Caritas kórházi meseolvasó programjához olyan személyeket várnak, akik szívesen foglalkoznak gye­rekekkel, szeretnek mesét olvas­ni, játszani, bábozni, kézműveskedni, és örömmel színesítenék a gyermekek kórházban töl­tött idejét. Az önkéntes munka végzéséhez az intézményi háttér adott, önkéntesszerződést köt­nek és igazolványt állítanak ki, képzést, munkaeszközöket adnak, havi találkozókat szerveznek, amelyeken lehetőség nyílik tapasztalatcserére, élmény­beszámolóra, felkészülésre. El­vár­ják a rendszeres kór­házi látogatást, a kórház szabályainak, feltételeinek tisz­telet­ben tartását (kórházi öltözet, tisz­tasági szabályok stb.). Köte­lező a részvétel egy nyolcórás felkészítő képzésen és a havi ta­lálkozókon. Je­lent­kezni november 3-ig lehet a 0735 735 165-ös telefonon vagy a hajnalka.kovacs@caritas-ab.ro e-mail címen.


Pályázat
Az Erdélyi Ifjúsági Keresz­tyén Egyesület a Phoenix könyvesbolt és az Algyógyi Ifjúsági Keresztyén Központ támogatásával a X., Jubileu­mi Várom az Urat Adventi Keresztény Zenefesztivál alkalmából fotó-, próza- és verspályázatot hirdet. Korhatár nélkül bárki jelentkezhet, aki az Advent témakörben kíván alkotni. A pályázat témája: A várakozás. Beküldési határidő: november 25. (a postabélyegző keltezése). Az alkotásokat személyesen vagy postán fogadják a következő címen: Erdélyi IKE, Mócok utca 84. szám, Kolozsvár, Kolozs megye. A próza/vers a varomazurat@ike.ro címre is elküldhető.


Pályázat
A csíkszeredai Németh Géza Egyesület pályázatot hirdet a Németh Géza Emlékdíj elnyerésére. Olyan keresztény pedagógust és az általa javasolt tanítványát díjazza, aki kiemelkedő tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra ápolásához, megmaradásához. A pályamunkának tartalmaznia kell a pályázó ez irányú tevékenységének bemutatását, amit az illető pályázó vagy az őt ajánló közösség készít. A díj 200, illetve 100 lej. A pályázatok beküldési határideje: 2010. december 1. A díj ünnepélyes átadására 2011. január 23-án kerül sor a csíkszeredai református templomban. Postacím: Németh Géza Egyesü­let, 530164 Csíkszereda, Pacsirta sétány 6/B/9.


Röviden
Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeumá­nak Kászoni Gáspár Termé­ben kedden 19 órakor Derzsi Kázmér tanár Dél-európai utazások — Pompejitől a szecesszióig címmel tart vetített képes úti beszámolót.
Toborzó. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Mű­velődési Háznál harminc éve működő Cantus Firmus Ve­gyes Kar és a 90. évét 2011-ben betöltő Magyar Férfi­da­lárda 20 és 50 év közötti jó hangú nő­ket és férfiakat vár soraiba. Jelentkezni a művelődési házban lehet kedden és csü­törtökön 17, illetve 18 órakor.
Tagsági könyv, tagdíj. A Volt Munkaszolgálatos Kato­nák Szövetségének erdővidéki tagjai, az elhunytak özvegyei az RMDSZ baróti irodájában (a bányairoda földszintjén) igényelhetik az új tagsági könyvet, fizethetik be az elmaradt tagdíjat hétköznap 9—15 óráig. Kérik, vigyék magukkal személyazonossági igazolványukat és a régi tagkönyvet. További információk Demeter Zoltán irodavezető­nél, telefon: 0267 377 773, 0746 089 140.
Forgalomirányítás halottak napján. Sepsiszentgyör­gyön gépjárművel ma a Vár utca felől lehet megközelíteni a köztemetőt, és a Vojkán utcán lehet elhagyni. A Vojkán utcát lekavicsozták, járható az út. A forgalom ideiglenes átszervezése mellett a közlekedés lebonyolításában a közösségi rendőrség munkatársai is segítenek.
Gyűlés. A Sepsiszéki Szé­kely Tanács alakuló, illetve tisztújító gyűlést tart kedden 18.30 órától az egerpataki imateremben, ahová a helyiek mellett a bitaiakat is elvárják.
Áramszünet. Mától péntekig naponta 9—16 óráig Oltszemen szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet kedden 8—11 óráig Sepsiszent­györgyön a Kós Károly útnak a kenyérgyár és a Patak utca sarka közötti szakaszán, valamint a Dózsa György utcának a Jövő utca és a Kós Károly út közötti szakaszán.
Vidéki lomtalanítás. A Tega Rt. kedden Kézdiszent­lélekről, Kiskászonból, Kézdi­kő­várról és Kézdiszárazpatak­ról, csütörtökön Torjáról és Futásfalváról szállítja el a fölöslegessé vált tárgyakat (használt bútor, háztartási eszköz, üveg, műanyag, papír, textilhulladék stb.) és használt elektromos és elektronikus készülékeket (televízió, rádió, mosógép stb.). Bővebben a 0267 310 123-as telefonon.
November. Szent András vagy őszutó hava. A hagyományok szerint első napja a cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja volt. Erre az időpontra a vetést, az őszi munkákat be kell fejezni, a természet is nyugovóra tér.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-30: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Birkózás
Ma 10 órakor a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sport­csarnokban birkózóversenyre kerül sor, ahol a házigazda MSC női csapata a szuperliga bajnoki címéért küzd meg a Craiovai MSC, Resicabánya és Oneşti—Roman vegyes együttesével. Sok sikert, leányok és hajrá, MSC!
2010-11-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
BARÓTI ISTVÁN
2010. október 30-án elhunyt.
Temetése 2010. november 2-án 14 órakor lesz a kézdiszentkereszti ravatalozóháztól.
A gyászoló család
2856