Virágos fogadalmi hantok

2010. november 1., hétfő, Közélet

Nem tudunk soha levelező viszonyba kerülni a domboldalakban, síkvidéki temetőkben meghúzódókkal. Jobb a fohász, a postaköltséget az ég madarai állják.

A kereszténység előtti egy- vagy több­istenes korunkban is megjelöltünk az évben egy napot az eltávozottak emlékezetére. És nem kell sokat gyalogolnunk visszafelé az időben, hogy találkozzunk a visszajáró lelkekkel éjfél körül. De apostolok, pápák, uralkodói dinasztiák egész sora csombolyította pogány európai népek hadát a Kereszt köré, az együttélés és együttérzés, a közös ima jegyében, e halálig terjedő fénymorzsa-időben.
Bonifatius római püspök maga is vállalta a hitek közötti metsző körök lehetőségét, és a pogány ősök ünnepét áthozta a kereszthit irányába, magukat a népeket s hitüket tartva fontosnak. És az elhaltak irány- és példamutató cselekedeteit a jelen számára, ami egykor jövendő vala.
Arccal fordulunk az egykor voltak felé az általuk épített házak, istenházak falai között, magunkért és az eljövendőkért imázva, eleven aggodalomban. És időnk fogytán egyre inkább hiszünk a feltámadásban, amire ígéretet kaptunk.
Ismeretlen számomra az a költő, fogalmazó, aki ezt a négy sort írta:
Kérjük a feltámadókat
csendesen történni.
Legalább a kárhozottak
nyugodjanak békén.
Aki éltében így gondolkodik, beletörődve esendő voltába, az bizonyosan ott lesz majd az utolsó harsonák bűvöletében.
A temetői nyugodalom s emez itteni élet súlyos biztosítéka a jó cselekedet, az építő te­vékenység. Aki nem áll az építők közé a föld­jén s földünkön, annak minden munkátlan nappal kétszeresen lesz kurtább az élete.
Apánk, anyánk s századok csontjain csak virággal s imával, elszántsággal tudunk megállani. És megmaradni, amíg lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-11-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
BARÓTI ISTVÁN
2010. október 30-án elhunyt.
Temetése 2010. november 2-án 14 órakor lesz a kézdiszentkereszti ravatalozóháztól.
A gyászoló család
2856
2010-11-01: Közélet - Mózes László:

Kevesebb a munkanélküli (Csalóka statisztika)

Csaknem két százalékkal csökkent október végére a megyei munkanélküliségi ráta: a mérséklődést nem csak az eddigihez képest több alkalmazással magyarázzák, hanem azzal is, hogy ezernél több egyetemista került ki a nyilvántartott állástalanok táborából.