Csalóka statisztikaKevesebb a munkanélküli

2010. november 1., hétfő, Közélet

Csaknem két százalékkal csökkent október végére a megyei munkanélküliségi ráta: a mérséklődést nem csak az eddigihez képest több alkalmazással magyarázzák, hanem azzal is, hogy ezernél több egyetemista került ki a nyilvántartott állástalanok táborából.

Míg Háromszéken szeptember végén 10,64 százalékos volt a munkanélküliségi arány, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal összesítése szerint mostanra ez a mutató 8,80-ra apadt. Az intézmény igazgatója, Ke­lemen Tibor ezt azzal magyarázza, hogy októberben az eddigihez képest több állástalant alkalmaztak, nem csak megyei foglalkoztatók, hanem brassóiak is, mintegy hatszáz főt, köztük 142 negyvenöt év fölöttit, ami látványos előrelépésnek tekinthető. De figyelemre méltónak tartja, hogy a pályakezdők számára tartott állásvásár után 23 friss diplomás kapott munkát, köztük 13 egyetemet végzett fiatalt, számukra jóformán nincs ajánlat a havonta meghirdetett állások között, legfeljebb az a lehetőségük marad, hogy más területen vállalnak munkát. Továbbá a regisztrált munkanélküliek közül kikerült ezernél több diák, akik egyetemre mentek, de a szigorítások, ellenőrzések miatt a szociális segélyben részesülők száma is hét-nyolcszáz fővel kevesebb lett, összességében ezekkel magyarázható az állástalanok számának csökkenése, jelenlegi 7700 főről tudnak az munkaerő-hivatalban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-01: Közélet - Czegő Zoltán:

Virágos fogadalmi hantok

Nem tudunk soha levelező viszonyba kerülni a domboldalakban, síkvidéki temetőkben meghúzódókkal. Jobb a fohász, a postaköltséget az ég madarai állják.
2010-11-01: Közélet - Bokor Gábor:

Zágon ünnepelt (Csutak Vilmos-szobrot avattak)

Zágonnak van, mivel büszkélkednie, minden évben megemlékezhet egy-egy nagy elődről, szoborral tiszteleghet előttük — mondotta beszédében Kis József polgármester Csutak Vilmos igazgató-tanár, történész mellszobrának szombati avatóünnepségén. Az alkotás a Mikes—Szent­kereszty-kúria szobor- és kopjaparkját gazdagítja, a megemlékezésen a helybeliek mellett jelen volt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, Pálosi Ferenc tiszteletbeli konzul, parlamenti képviselők, szenátorok, önkormányzati vezetők, egyházfők. A szobrot Zágon polgármestere és Szén József, Kisköre korábbi elöljárója leplezte le.