Ötéves a zágoni ifjúsági fúvószenekar

2010. november 2., kedd, Közélet

Öt évvel ezelőtt önkormányzati támogatással a megyeszékhelyi népművészeti iskola tanárainak bevonásával alakult a zágoni ifjúsági fúvószenekar. A szombaton évfordulóját ünneplő, Musát Gyula karnagy által vezetett együttes tagjainak száma ma már harmincnégy, számos fellépést tudhat a háta mögött.

A fiatal zenészek 2006-ban, a Zágoni Napok alkalmával léptek fel először nyilvánosan Kelemen Szilárd karnagy vezetésével. Egy évvel később Musát Gyula irányításával Sep­si­szentgyörgyön mutatkoztak be, koncertjeik száma mára több tucatra tehető. A tehetséges gyerekek színvonalas hangszerekkel gyakorolhatnak saját próbatermükben — a zágoni polgármester és az önkormányzat teljes támogatását élvezik.
Kiemelkedő munkásságuk az egyetemes fúvósmozgalom életben tartására is irányul: a zenekar immár három alkalommal szervezett nagy sikerű ifjúsági fúvóstalálkozót.
Kis József polgármester köszöntőbeszédében elmond­ta: voltak ugyan nézeteltérései a fúvósok karnagyával, de építő jellegűek, és hozzájárultak a zenekar fejlődéséhez.
A szombati ünnepen a zágoniakat köszöntötte a dicsőszentmártoni Harmónia fúvószenekar, karnagya, Vily Halmen ajándékként 45 rend fúvósegyenruhát adott át az ünnepelteknek. Megyei önkormányzati, községi vezetők, parlamenti képviselők, magyarországi politikusok jelenlétében emléklappal jutalmazta a polgármester a zenekar oktatásában részt vevő tanárokat, alapító tagokat. A Mikes Kelemen Vegyes Kar nevében Tusa Emília és Rab Imre adott át emlékplakettet a fúvósoknak, majd a dicsőszentmártoni zenészek szabadtéri hangversennyel lepték meg a zágoniakat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1411
szavazógép
2010-11-02: Közélet - Farkas Réka:

Megérkezett az építőanyag (Árvízkárok)

Megérkezett az építőanyag az árvízkárosult házak javítására, újjáépítésére. Igaz, nagyon megkésve, de kezdődhet a munka — mondta György Ervin prefektus.
2010-11-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mesevilág cserepeken

Ritka jelenség egy kiállításon, hogy gyermek és felnőtt egyaránt elbűvölve álldogáljon a falra akasztott művek előtt, és rögtön azzal ostromolja alkotójukat, hogy vásárolni akar — de ez történt Pădureţ Mónika cserépmeséivel a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban.