Mesevilág cserepeken

2010. november 2., kedd, Közélet

Ritka jelenség egy kiállításon, hogy gyermek és felnőtt egyaránt elbűvölve álldogáljon a falra akasztott művek előtt, és rögtön azzal ostromolja alkotójukat, hogy vásárolni akar — de ez történt Pădureţ Mónika cserépmeséivel a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban.

Az animáció világnapján megnyitott, november 14-ig látogatható tárlat a Marosvásárhelyen nevelkedett, Bukarest­ben élő képzőművész első egyéni bemutatkozása, egyszerre két helyen: ugyanebben az időben Kolozs­váron is látható hasonló válogatás.
Külön öröm, hogy itthon lehetek Erdélyben a munkámmal is, amely a saját gyermekkorom emlékeiből, történeteiből építkezik — mondja a magyarságára büszke keramikus, aki azt is elárulja, hogy székelykeresztúri agyagból, a korondi technológiát továbbfejlesztve dolgozik. Egyelőre inkább kisméretű lapokra, de nagyobb kompozíciót is tervez már — az a jó a kerámiában, vallja, hogy sok lehetőséget kínál, rajzot, festést, alakformálást, mindent elbír.
Pădureţ Mónika kezéből népmesei hangulatú kockák, háromszögek és dobozok születnek: elefántok, baglyok, csókák, galambok, egerek és katicabogarak vonulnak fel kedves bumfordisággal, cifra tulipánok virítanak váratlan helyeken, barátságosan girbegurba kerítések, tornyok, kapuk sorjáznak vékony vonalakkal, visszafogott, meleg színekkel. Az embernek kedve támad benyitni egy ilyen házikóba, hiszen szinte hallani a tűz ropogását, macska dorombolását; és milyen jó lenne ebben a világban élni, ahol a jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig — hát, azokat nem is látni, nincs helyük e derűs összhangban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1410
szavazógép
2010-11-02: Közélet - Bokor Gábor:

Ötéves a zágoni ifjúsági fúvószenekar

Öt évvel ezelőtt önkormányzati támogatással a megyeszékhelyi népművészeti iskola tanárainak bevonásával alakult a zágoni ifjúsági fúvószenekar. A szombaton évfordulóját ünneplő, Musát Gyula karnagy által vezetett együttes tagjainak száma ma már harmincnégy, számos fellépést tudhat a háta mögött.
2010-11-02: Közélet - :

Öt országban az Osonó

Európai körútra indul szerdán a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely.