Mi, hol, mikor?

2010. november 3., szerda, Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház társulata ma 18 órától a stúdióteremben, csütörtökön 16 órától Kovásznán a városi művelődési házban játssza az Îngerul şi Floarea (Az Angyal és a Virág) című, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című könyvének színpadi adap­tációját Mirela Bucur rendezésében. A sepsiszentgyörgyi elő­adásra helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön a Lá­bas Házban csütörtökön 19 órakor az Etna Alapítvány szervezésében megnyílik Fe­leki Károly kolozsvári fotóművész Hóstát, 1979—1984 című kiállítása.

Hitvilág
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban csütörtökön a 18 órai szentmise után a Háló Klub keretében Bicskey Zsuzsa színművésznő bemutatja Magam talán középre állok című Pilinszky-versösszeállítását.
* December 1-jéig lehet jelentkezni A bizalom zarándokútja elnevezésű rotterdami találkozóra, amelyen 17—35 év közötti fiatalok vehetnek részt december 28.—január 1. között. Érdeklődni a 0745 146 765-ös telefonon, további részletek a www.taize.fr@hu honlapon.

Zene
A magyarországi Pál Utcai Fiúk zenekar csütörtökön 21.30 órától Marosvásárhelyen a Kul­túrpalota nagytermében, pénteken 19 órától Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házában koncertezik.

Országos konferencia
A sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba Oktatási Központ szombaton 9 órától Sepsiszentgyörgyön a Csíki utca 47. szám alatti Eurocenter konferenciateremben országos ECL-konferenciát szervez, amelyre az ECL-vizsgaközpontok vezetőit, valamint nyelvszakos tanárokat hívnak meg. A résztvevők tájékozódhatnak az ECL-nyelvvizsgák magyarországi helyzetéről, a nemzetközi nyelvoktatás és vizsgáztatás újdonságairól hallhatnak, bemutatkoznak az országos nyelvi vetélkedő nyertesei, valamint az ország legsikeresebb ECL-vizsgaközpontjai. Az előadók a Pécsi Tudományegyetem és a Bukaresti Egyetem Nyelvi Intézetének vezetői, valamint az ECL nemzetközi konzorciumi titkárság képviselői. Részletes program a www.ecl.org.rohonlapon.

Avatóünnepség
A Civilek Háromszékért Szövetség csütörtökön 15 órára minden érdeklődőt elvár a SEPSI Zöld Út avatóünnepségére Sepsiszentgyörgyön a Kálvin térre.

Kékfény
Adócsalás. Pénteken a kézdivásárhelyi és csernátoni rendőrök azonosították D. Miklóst, aki saját személygépkocsijában 270 csomag, különböző márkájú, ukrán zárjegyes cigarettát és 50 liter szeszt szállított. Az árut elkobozták, eljárás indult.

Közlekedés
Ittasan. Vasárnap a kézdivásárhelyi rendőrök hajnali három óra körül ellenőrizték A. Csongort (38), aki Gelence területén autózott ittasan, leheletében 1,24 mg/l alkoholt jelezett a készülék. Amikor az adatbázisban ellenőrizték adatait, az is kiderült, hogy a kocsiján lévő számtábla érvényessége július 31-én megszűnt.
(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 16 órától a Hobbi Cserebereklubba várnak minden szenvedélyes gyűjtőt, 19 órától a Holló Ernő Sajtóklub meghívottja Fekete Réka újságíró, a Háromszék egészségüggyel és tanüggyel megbízott szerkesztője. Téma: A két terület folyamatos bizonytalansága. Hogy állunk most Háromszéken? A meghívott nemrég megjelent könyve: Táncbeszéd. Beszélgetőkönyv a Háromszék Táncegyüttes első húsz évéről a helyszínen megvásárolható. A szerző dedikál. Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Ala­pít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemeztanfolyam iskolásoknak, felnőtteknek.
Szakmai tanácskozás fejlesztésről. A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában ma 15 órától a Fejlesztő és Reha­bilitációs Alapítvány (FER) és a Sep­siszentgyörgyi Szülők Egye­sülete szervezésében szakmai tanácskozást tartanak, amelynek témája a tanulási zavarral küzdő gyermekek helyzete oktatási rendszerünkben.
Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben (az új székházban, a kultúrpalotától jobbra) ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket.
Áramszünet. Péntekig naponta 9—16 óráig Oltszemen, csütörtökön és pénteken 7.30—15 óráig Maksán a 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Elzárják az ivóvizet ma 8—15 óráig Sepsiszentgyör­gyön az 1918. December 1. úti 42—51/JK és a Păiuş David hadnagy úti 53/A, B, C tömbházban, az Ág utcai 3, 10, 11, 12, 13-as tömbházban, a Császár Bálint utcai 14-es tömbházban, a Lidó­ban, a városi szállítási cégnél, a Sirülő utcai családi házakban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-11-03: Emlékezet - Ferenczy L. Tibor:

Halottak napjára (Jegyzet)

Idősebb nemzedék képviselői mondogatják félig viccesen, de inkább komolyan, hogy megrendelt kedvenc napilapjukat reggelente az utolsó előtti oldalon kezdik olvasni.
2010-11-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Sport

Sepsi FC—Székelyudvarhely SK 2—3 (1—2)
Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 650 néző. Vezette: Andrei Ioniţă és Marius Mititelu (Bukarest). Sepsi FC: Grigoraş—Bujdosó, Máté, Mánya, Pânzaru—Kisgyörgy, Benede, Bocz, Farkas, Şerban, Ţicalo, Călugăreanu. Edző: Tót Csaba. Udvarhely: Scurtu—Csoma, Kovács, Birtalan, Szabó—Réti, Tekeres, Dénes, Biró, Cojocaru, Képíró, Zelch. Edző: Jakab Zoltán. Gólszerzők: Mánya (11.), Máté (40.), illetve Csoma (5., 8.), Tekeres (26.). Sárga lap: Birtalan (20.). Piros lap: Călugăreanu (7.). Kapura rúgás: 45—15 (kapu területére: 27—10). Szöglet: 22—3. Szabálytalanság: 6—10.