Újjáalakul a Magyar Állandó Értekezlet

2010. november 3., szerda, Világfigyelő

A magyar kormány péntekre az Országházba összehívta a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT). A hatéves szünet után rendezendő tanácskozás témái között az oktatási-nevelési támogatás és a státustörvény módosítása szerepel.

A hírt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelentette be tegnap. Elmondta, a MÁÉRT programját a határon túli szervezetektől beérkezett vélemények alapján állították össze. Semjén hangsúlyozta: alapvető követelése volt a határon túli magyar szervezeteknek, hogy miután a Gyurcsány-kormány évekig nem hívta össze a MÁÉRT-et, az új kormány ezt tegye meg, s a nemzetpolitikai kérdéseket vitassák meg. Nekünk is identitásbeli kérdés, hogy próbáljuk meg jóvá tenni, amit az előző kormány elrontott — mondta, hozzátéve: ez egységes nemzet, a magyar nemzetpolitikai koncepciót nem lehet kialakítani a külhoni magyarok nélkül.
A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy elkészült a kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókról szóló honlap, amely minden technikai és tartalmi információt tartalmaz. Kérdésre válaszolva ismét megerősítette: személyes és pártja véleménye, hogy a határon túli magyarok szavazati jogot kaphassanak, az az Ország­gyűlés bölcsessége, hogy milyen megoldást választ. Hozzá a horvát példa áll a legközelebb, ahol a külhoniak pártlistán adhatják le voksaikat. A konzultációk során egyértelművé vált, a határon túli magyarság ragaszkodik szavazati jogához.
Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár kiemelte: a MÁÉRT legfontosabb mondanivalója az újjáalakulás. Újrakezdjük a munkát, újra rendszeres fórumot szeretnénk biztosítani a magyar szervezetek számára — fogalmazott, hozzátéve: ez olyan fórumot jelent, ahol közösen megbeszélhetik a valamennyiüket érintő ügyeket. Jelezte: újraindítják a MÁÉRT melletti bizottsági rendszert. Napirenden lesz a státustörvény módosítása is, amit azért kell megtenni, mert mostani formájában azok, akik magyar állampolgárságot szereznek, nem tartozhatnának hatálya alá. Azt is szeretnék, ha az oktatási-nevelési támogatás újra vonatkozna az óvodásokra is.
Az államtitkár felidézte, hogy a MÁÉRT 1999. február 20-án alakult meg intézményes formában, előzménye az 1996-ban kétszer ülésező magyar—magyar csúcs, amit azonban az akkori Horn-kormány nem folytatott. Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy a MÁÉRT-et utoljára 2004 novemberében Gyurcsány Ferenc hívta össze, amikor azonban a határon túli magyar szervezetek nem osztották álláspontját a kettős állampolgárság kérdésében, ,,dühében többet nem hívta össze".
Semjén Zsolt szeretné, ha a MÁÉRT az uniós magyar elnökség alatt is tartana majd ülést. Kitért arra is, hogy reményei szerint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát még idén összehívja Kövér László házelnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-11-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a gidófalvi születésű sepsiszentgyörgyi
SZÁSZ DEZSŐ
életének 46., házasságának 22. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2010. november 4-én 14 órától lesz a közös temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés napján 13 órától.
Gyászoló özvegye, fia, édesanyja, testvérei és azok családja, anyósa, apósa,
sógora
7022
2010-11-03: Világfigyelő - :

Az eddigi magyar—magyar tanácskozások

1996. július 4—5., Budapest: Magyarország és a határon túli magyarság címmel rendeztek tanácskozást, amelyen a kormány, a parlamenti pártok, a szomszédos országok magyar pártjai, szervezetei, illetve a Határon Túli Magyarok Hivatalának képviselői vettek részt. Közös nyilatkozatban nyilvánították ki, hogy a határon túli magyarok identitása megőrzésének, közösségként való fennmaradásának és fejlődésének, valamint szülőföldjén való megmaradásának alapvető kérdése az önkormányzat, az autonómia létrehozása. A konferencia vendégeit fogadta Horn Gyula miniszterelnök.