A banktörvény késleltetheti az újabb hitel folyósításátKit képvisel az IMF?

2010. november 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kifogásolja, hogy a lakossági bankhitelek szabályozására vonatkozó sürgősségi rendeletet visszamenőleg is alkalmazzák, és az adókulcs csökkentését célzó tervezettel sem ért egyet. Ezek után aligha érhetett bárkit is meglepetésszerűen: késik a Romániának szánt hitel hatodik részletének folyósítása.

Veszélybe sodorhatja a valutalappal folyó tárgyalásokat a lakossági hiteleket szabályozó 50-es sürgősségi rendelet. Jeffrey Franks, az IMF-küldöttség vezetője kijelentette: a Ro­mániának szánt készenléti hitel újabb részlete átutalásának elsődleges feltétele annak olyan értelmű módosítása, hogy az a már létező hiteleket ne érintse. ,,Kielégítő rendeletre van szükségünk, enélkül nem léphetünk tovább. Nemcsak rólunk van szó, hanem az Európai Bizottságról is. Ezt kategorikus feltételnek tekintjük" — jelentette ki hétfőn újságírói kérdésre válaszolva az IMF romániai főtárgyalója. Az eredeti menetrend szerint a pénzintézetnek december közepén kellett volna átutalnia Romániának a következő, 870 millió eurós hitelrészletet.
A Boc-kormány viszont egyelőre szilárdnak mutatkozik a kérdésben, s hasonló álláspontra helyezkednek az ellenzéki pártok is. A Boc-kabinet némely tagjainak véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a Nemzetközi Valutaalap egyoldalúan, kizárólag a bankok érdekeit képviselje. A román fél álláspontja az, hogy bármilyen, a román és az uniós szabályozás közötti eltérésre vonatkozó nézetkülönbséget intézményi szinten kell rendezni, s ez nem képezheti nagy fontosságú finanszírozási szerződés tárgyát.
Az IMF nem csak a banktörvényt kifogásolta, hanem egyéb, a DLP által javasolt, a gazdaság élénkítését célzó intézkedéseket is. A valutaalap szakemberei szerint az adókulcs vagy a társadalombiztosítási hozzájárulás mértékének csökkentése esetén nem lesz tartható a 2011-re tervezett 4,4 százalékos költségvetési hiány. A román fél ezzel szemben úgy véli, hogy élénkítő intézkedések nélkül a gazdaság jövőre sem lesz képes kilábalni a recesszióból, az újabb megszorító intézkedések pedig csak tovább mélyítik a válságot. Az IMF ragaszkodik ahhoz is, hogy a kormány rendezze a közadósságokat, az esedékes átutalás fontos feltételeként szabott meg egy újabb jelentős összegű törlesztést is.
A helyzet kuszaságát jelzi, hogy szombati találkozója után Franks egy második ,,típusú" találkozást is fontosnak tartott Traian Băsescu államelnökkel. A nemzetközi pénzügyi szervezet munkatársainak romániai látogatását kedd estig tervezték, de elképzelhető, hogy az 50-es sürgősségi rendelet kapcsán zajló tárgyalások további napokra is Bukarestben tartják a küldöttséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-03: Riport - Fekete Réka:

Több ezer gyermek hiányzik a játszóterekről (Húsz éve az élet védelmében)

Az árkosi kismamaotthon
,,Nincsenek szüleim, a kéz­divásárhelyi gyermekotthonban nőttem fel, párom bántalmazott, és hét hónapos várandós voltam, amikor a székelyudvarhelyi ferences nővérek segítségével az árkosi Irgal­masság Anyja Kisma­ma Ott­honba kerültem. Kislá­nyom öt hónapos, az otthonban jól érzem magam, de nem tudom, lesz-e innen ahová mennünk."
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hosszabbítás a LEADER-nél

Két héttel, azaz november 15-ig hosszabbítja meg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a vidéki gazdaságok fejlesztését támogató intézkedések összekapcsolását célzó LEADER-program keretében a helyi jellegű fejlesztési tervek leadási határidejét.