Hosszabbítás a LEADER-nél

2010. november 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Két héttel, azaz november 15-ig hosszabbítja meg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a vidéki gazdaságok fejlesztését támogató intézkedések összekapcsolását célzó LEADER-program keretében a helyi jellegű fejlesztési tervek leadási határidejét.

"A program kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a vidéken élő, környezetük iránt elkötelezett és azért tenni akaró emberek megvalósíthassák elképzeléseiket, szebbé-jobbá tehessék lakóhelyüket. A munkahelyek és a megfelelő mennyiségű élelmiszer biztosítása mellett a környezet védelme, a vidéki táj képének és az adott vidéki térség kulturális hagyományainak, értékeinek megőrzése s ebbe a folyamatba a helyi közösség bevonása is fontos szempont" — fogalmazott Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár.
Tánczos szerint a LEADER jelentősége a vidékfejlesztés újszerű megközelítésében rejlik. A program új alapokra helyezi a fejlesztést, a térség korszerűsítési stratégiáját az abban részt vevő önkormányzatokból, a térség vállalkozásaiból és civil szerveződéseiből alakult helyi akciócsoport állítja össze. Egyik legfontosabb előnye, hogy ezen akciócsoportok révén — amelyek működését uniós forrásokból biztosítják, finanszírozzák — a helyi közösségekre bízza a célkitűzéseknek, azok fontossági sorrendjének, valamint a megvalósításukra szánt támogatásoknak a megállapítását. A térségek vidékfejlesztési pályázatait helyi szinten hirdetik meg, és alapfokon ott is bírálják el.
A támogatási kéréseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hatóság (DADR) megyei kirendeltségeinél naponta 8.30 és 16.30 óra között lehet benyújtani. A program összköltségvetése 228 543 337,60 euró, a helyi akciócsoportok támogatási összege viszont nem haladhatja meg a 2 856 791,72 eurót pályázatonként.
(Csinta)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Kit képvisel az IMF? (A banktörvény késleltetheti az újabb hitel folyósítását)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kifogásolja, hogy a lakossági bankhitelek szabályozására vonatkozó sürgősségi rendeletet visszamenőleg is alkalmazzák, és az adókulcs csökkentését célzó tervezettel sem ért egyet. Ezek után aligha érhetett bárkit is meglepetésszerűen: késik a Romániának szánt hitel hatodik részletének folyósítása.
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tanácsi kötvénykibocsátás

Kötvények kibocsátásával szeretne jelentős — több tízmillió lejes — összeghez jutni a Hargita Megyei Önkormányzat — adta hírül a szekelyhon.ro hírportál. Ha sikerül az elképzelés, Madéfalván agráripari park, Csík­szeredában új kórház épülhetne.