Tanácsi kötvénykibocsátás

2010. november 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Kötvények kibocsátásával szeretne jelentős — több tízmillió lejes — összeghez jutni a Hargita Megyei Önkormányzat — adta hírül a szekelyhon.ro hírportál. Ha sikerül az elképzelés, Madéfalván agráripari park, Csík­szeredában új kórház épülhetne.

Borboly Csaba önkormányzati elnök szerint az agráripari park létrehozását a mezőgazdaság helyzete indokolja, mivel Hargita megye termelői gyakorlatilag minden terméket feldolgozás nélkül adnak tovább. A feldolgozóipar hiányában máshová kerül a haszon jelentős része, az állatállomány folyamatosan csökken, egyre több föld marad parlagon. Elsődleges fontosságúnak tartja egy korszerű vágóhíd létesítését, a madéfalvi önkormányzattól megvásárolandó tízhektáros területen egyéb létesítmények is helyet kapnának. A park létrehozásához 20—25 millió lejre lehet szükség.
Legalább ennyibe kerülne egy új kórház építése is Csíkszeredában. Ezt az indokolná, hogy a Csíksomlyón működő járványkórház épületére kötött szerződés lejárt, a tulajdonos, a római katolikus egyház pedig más rendeltetést szán az épületnek. Az elnök szerint a hitel visszafizetését garantálja, hogy a várható költségmegtakarítások fedeznék annak nagy részét, és az agráripari park is jövedelmet generál.
A részvénykibocsátás ötlete abból fakadt, hogy ne zálogosítsák el a megyei önkormányzat ingatlanjait. Ugyanakkor Borboly állami garanciát szeretne a kibocsátott kötvényekre, ami garantálja a kamatot. (Csinta)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hosszabbítás a LEADER-nél

Két héttel, azaz november 15-ig hosszabbítja meg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium a vidéki gazdaságok fejlesztését támogató intézkedések összekapcsolását célzó LEADER-program keretében a helyi jellegű fejlesztési tervek leadási határidejét.
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Túlköltekező Európai Unió

Az uniós ügynökségek túlburjánzását, költségvetésüknek a gazdasági válság idején is szakadatlan bővülését bírálta az Open Europe nevű brit elemző műhely napokban közzétett tanulmányában. Eszerint az unió ügynökségei és bizottságai 2005 óta megháromszorozták összköltségvetésüket, ami 2011-ben eléri a 2,4 milliárd eurót.