Az elutasító szövetséges

2010. november 3., szerda, Máról holnapra

Mi tagadás, alaposan átalakult Románia — de talán valamennyi legutóbbi körös EU-s ország — nemzetközi megítélése. Míg néhány éve még szinte ellentmondást nem tűrÅ‘en tuszkolták az uniós karámon belülre, a schengeni zónába kerülés már korántsem tűnik annyira egyértelműnek.

Pedig elvileg itt a nyakunkon a csatlakozás dátuma, de egyre többen vannak, akik legjobb esetben sem tekintik többnek munkahipotézisnél a 2011. áprilisi határidőt.
Sok minden megváltozott 2007 óta, de legfÅ‘képp a világ. ÖsszedÅ‘lt egy nem kellÅ‘ gondossággal összerakott pénzügyi-gazdasági építmény, és maga alá temette azt az illúziót, miszerint az új tagországok éveken át biztos fogyasztói gyakorlóterepet biztosítanak az uniós termelésnek. Ezzel legfÅ‘bb vonzerejüket veszítették el az újoncok, s a józanodás folyamatában egyre láthatóbbá lettek azok a pörsenések, amelyek a felvétel pillanatában is léteztek, akkor azonban inkább még egy kozmetikai ecsetvonást kaptak, mintsem bárki is alaposan szemügyre vette volna Å‘ket. Mára nehezen kezelhetÅ‘vé vált a — nem csak roma — migráció kérdése, amelyet korábban a munkaerÅ‘ szabad vándorlása jogának neveztek. A kisebbé váló — és a tömegpszichózis által még kisebbnek láttatott — kenyér kikezdett mindenféle toleranciát, a hazatoloncolások pedig hirtelen támadt legitimációt kaptak az egyén és társadalom szemében egyaránt.
A válság körülményei között terítékre került az egyes országok gazdasági teljesítÅ‘képessége is. A dübörgÅ‘ romániai gazdaság tévképzete egy csapásra szertefoszlott, s akik korábban a megállíthatatlanul izmosodó fogyasztói társadalomról beszéltek, most a ,,csak annyit fogyaszthatunk, amennyit megtermelünk" önmagában megkérdÅ‘jelezhetetlen tézisét hangoztatják. Máris létezik olyan uniós ország, amely úgy küldi képviselÅ‘jét az európai fórumokra, hogy minden eszközzel igyekezzék megakadályozni Románia ,,schengenizálódását". A nemzetközi pénzügyi szervezetek pedig — ugyancsak kétségbevonhatatlan megalapozottsággal — kérik számon a kormány vállalásait, kifogásolják a de jure talán megkérdÅ‘jelezhetÅ‘, de a nehéz történelmi pillanatban mégiscsak dicséretes társadalmi empátia szellemében fogant banktörvényt. ,,Engedetlenség" esetére vészjóslóan lebegnek a ki nem mondott fenyegetések: a hitelrészletek visszatartása, Schengen ködös jövÅ‘be való eltolása.
A környező világ megváltozott. Rajtunk a sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2010-11-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Túlköltekező Európai Unió

Az uniós ügynökségek túlburjánzását, költségvetésüknek a gazdasági válság idején is szakadatlan bővülését bírálta az Open Europe nevű brit elemző műhely napokban közzétett tanulmányában. Eszerint az unió ügynökségei és bizottságai 2005 óta megháromszorozták összköltségvetésüket, ami 2011-ben eléri a 2,4 milliárd eurót.
2010-11-03: Közélet - Iochom István:

Lebontották a keményítőgyárat (Kézdivásárhely)

A keményítÅ‘gyárban — akkori nevén KeményítÅ‘- és Glukózgyárban — 1970-ben indult be teljes kapacitással a termelés. Amidex Rt. néven 1990 után 190 000 részvénnyel magánosították. Az Easts­tarch multinacionális cég 2001-ben vásárolta meg a többségi részvénycsomagot.