KézdivásárhelyLebontották a keményítőgyárat

2010. november 3., szerda, Közélet

A keményítőgyárban — akkori nevén Keményítő- és Glukózgyárban — 1970-ben indult be teljes kapacitással a termelés. Amidex Rt. néven 1990 után 190 000 részvénnyel magánosították. Az Easts­tarch multinacionális cég 2001-ben vásárolta meg a többségi részvénycsomagot.

2008. február 13-án az Amylum Románia Rt. egyedüli tulajdonosaként bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a termelést, a kukorica magas ára miatt lemond a keményítő és a glukóz gyártásáról. A tulajdonos a gyár izoglukóz­kvótájáról is lemondott, és kérte az Európai Unió szerkezetátalakítási támogatását az erre a célra szánt uniós alapból, amit meg is kapott. Az akkori száztizennégy alkalmazottból kilencvenkettő vesztette el állását, a kézdivásárhelyi telepen huszonnégy alkalmazott maradt. 2009. november 15-től tizenöten távoztak a vállalattól.
Idén tavasszal elkezdődött a nagyszabású bontás, az irodaház, kapusszoba és két melléképület kivételével fél év alatt mindent lebontottak, a vasúti síneket is felszedték, és a terepet előkészítették zöldmezős beruházásra, illetve eladásra. Az utolsó alkalmazottakat szeptemberben bocsátották el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2010-11-03: Máról holnapra - Csinta Samu:

Az elutasító szövetséges

Mi tagadás, alaposan átalakult Románia — de talán valamennyi legutóbbi körös EU-s ország — nemzetközi megítélése. Míg néhány éve még szinte ellentmondást nem tűrően tuszkolták az uniós karámon belülre, a schengeni zónába kerülés már korántsem tűnik annyira egyértelműnek.
2010-11-03: Közélet - Iochom István:

Háromszék legrendezettebb települése Két kézdiszéki dobogós

A Székelyföld legrendezettebb települése verseny háromszéki szakaszán a megmérettetésre benevezett tíz község közül Bodok nyerte el az első helyezést és az ezzel járó ötvenezer lejes díjat.