Érdemes még kormányon maradni?

2010. november 4., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Tapsolt az ellenzék, de még a nagyobbik kormánypárt bizonyos képviselői is — például Mihail Hărdău volt tanügyminiszter, a felsőház szakbizottságának elnöke —, ujjongtak a szakszervezetek, amikor az alkotmánybíróság tegnap úgy értékelte, a kormány nem vállalhat felelősséget az oktatási törvényért.

Derült égből villámcsapásként érte a hír az RMDSZ vezetőit. Zavarodottan, idegesen, mégis igen óvatosan nyilatkozott Markó Béla, ígérte, összehívja az Állandó Tanácsot, találkozik a frakciókkal, egyeztetnek koalíciós partnereikkel, még a kormányból való kilépés lehetőségét is felvillantotta, ha szövetségeseik már nem tartanák fontosnak a törvény elfogadását, vagy a koalíció nem működne megfelelően. Jóval szókimondóbbnak bizonyult Frunda György, aki szerint politikai döntést hozott a taláros testület, és ez a demokrata liberálisok, illetve az államfő által jelölt bírákon múlott, magyarán koalíciós partnerei elárulták, cserbenhagyták a szövetséget, s tették ezt oly módon, hogy még csak szemükre se lehessen vetni semmit.
Tény, igen kínos helyzetbe került a Demokrata Liberális Pártot eddig még legantidemokratikusabb törekvéseiben is hűségesen kiszolgáló érdekvédelmi szervezet. Megszavazták a bércsökkentést, az elbocsátásokat, a sok megszorító intézkedést, házbizottsági képviselethez juttatták az ellenzéki pártokból dezertálókat, szemet hunytak a nyugdíjtörvény csalásgyanús elfogadása fölött, sőt, partnereik nyomására, előzmény nélküli módon, megtiltották honatyáiknak, hogy éljenek a szavazás jogával a legutóbbi bizalmatlansági indítvány vitája során. Csakhogy míg a demokrata liberálisok kezdeményezései esetében a koalíciós szavazógépezet hibátlanul működött, az RMDSZ számára fontos ügyek valahol mindig elakadtak. A tanügyi jogszabály például a felsőház szakbizottságában, a kisebbségi törvény — a szövetség vezetőinek az őszi parlamenti ülésszak előtti hangzatos nyilatkozatai ellenére — vélhetően továbbra is a fiókban porosodik, a régióátszervezésről pedig mintha maguk a kezdeményezők is megfeledkeztek volna.
Mind közül az oktatási törvény ígérkezett a legkönnyebbnek, de ezzel sem sikerül egyről a kettőre lépni. És ezért egyre időszerűbbé válik a kérdés: mi is a haszna az RMDSZ hatalmi pozíciójának?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó testvér, nagynéni, sógornő, keresztmama, jó rokon, szomszéd, barát és ismerős, a kőröspataki
BOKOR ÁGNES
nyugdíjas szövőnő
életének 70. évében rövid szenvedés után csendesen visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2010. november 5-én 14 órakor lesz a sepsikőröspataki ravatalozóból római katolikus szertartás szerint a katolikus temetőben.
Drága jó testvérünk! Nyu­godjál békében egy dolgos élet után. Emléked örökre megőrizzük szívünkben.
Részvétfogadás november 4-én 16—18 óráig és a temetés napján 12 órától.
A gyászoló család
4238851
2010-11-04: Közélet - :

Pályázati kiértékelő (Regionális Operatív Program)

Terepszemle a Székely Mikó Kollégiumban
A gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió vezetőségének jelenlétében pályázatkiértékelőt tartottak tegnap Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Simion Creţu, a fejlesztési régió igazgatója szerint háromszéki látogatásukkal az átláthatóságra törekednek. Kovászna megye az elmúlt két esztendőben közel 54 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében. Ennek több mint kilencven százaléka közberuházásra érkezett, de tizenegy mikrovállalat is nyert közel kétmillió euró értékben támogatást.