Regionális Operatív ProgramPályázati kiértékelő

2010. november 4., csütörtök, Közélet

Terepszemle a Székely Mikó Kollégiumban

A gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió vezetőségének jelenlétében pályázatkiértékelőt tartottak tegnap Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Simion Creţu, a fejlesztési régió igazgatója szerint háromszéki látogatásukkal az átláthatóságra törekednek. Kovászna megye az elmúlt két esztendőben közel 54 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében. Ennek több mint kilencven százaléka közberuházásra érkezett, de tizenegy mikrovállalat is nyert közel kétmillió euró értékben támogatást.

A Székely Mikó Kollégiumban

Sepsiszentgyörgy eddigi pályázatait Sztakics Éva alpolgármester ismertette, a Regionális Operatív Programhoz a város 16 különféle tervet nyújtott be, ezekből egyet utasítottak vissza, kettő került várólistára, a többi jórészt már a szerződéskötés szakaszában. Az összes pályázat értéke 129 millió lej, ebből vissza nem térítendő 81 millió. A Székely Mikó Kollégium felújítására, bővítésére elnyert pályázat már közelebb áll lezárásához, mint a kezdéshez, a kicsi épület átalakítását, tetőterében négy új osztályterem kiképezését már az idei tanév kezdetére befejezte a kivitelező.

A pályázat lejártáig még két év hátravan, a nagyobbik építkezést, az új tornatermet is átadná a Conico a jövő tanévkezdéskor. A munkálatok haladtáról a helyszínen tájékozódott a fejlesztési régió vezetősége, sok kérdést nem tettek fel, arra azonban kíváncsiak voltak, a finanszírozás módjával elégedett-e a városvezetés. Az alpolgármester szerint többek között azért haladt ilyen ütemben a munkálat, mert ― ellentétben más kormányprogramokkal ― a Regionális Operatív Programnál naprakészen fizetik a számlákat, bár ehhez az építőcég hozzáállása is szükségeltetett. A Mikó-pályázat összértéke 11,2 millió lej, ebből vissza nem térítendő 8,3 millió.

Váry O. Péter

Csúcstechnológia

A kézdivásárhelyi Laser DT Kft. Gyár utcai műhelyében az EU-s program keretében megvásárolt s üzembe helyezett munkagépeket mutatták be. A cég a csomagolóiparnak gyárt kimetsző szerszámokat, és két modern munkagépet — egy nagyméretű lézergépet és egy hajlítógépet — pályázott meg sikeresen. Ez idáig hét munkahelyet teremtettünk, és további állásokat hirdetünk meg. Nem volt egyszerű folyamat, de sikerült, és a továbbiakban is pályázunk, mert fejleszteni szeretnénk — hangsúlyozta Fejér László Ödön vállalkozó.

A Laser DT Kft. műhelyében

A Laser DT Kft. társtulajdonosa, Baka Ernő kereskedelmi igazgató elmagyarázta: a pályázat összértéke 374 000 euró, és amikor 2008 júniusában leadták az iratcsomót, egy euró még 3,64 lejt ért, másfél év elteltével pedig 4,3 körüli volt az árfolyam, ezért nőtt az önrész, de úgy véli, így is megérte pályázni. Hat­vanhárom százalék vissza nem térítendő hitel, harminchét százalék pedig az önrész. Az Euró­pai Unió költségvetése hétéves ciklusokra épül, 2014-től nyílnak meg a következő alapok. A Regio­nális Operatív Program az egyedüli ágazati programja az uniónak, amelyet decentralizáltak, és amely a mezőgazdaság kivételével minden területen finanszíroz fejlesztéseket. A Központi Fej­lesztési Régióhoz, amelynek Kovászna megye is része, több mint ezer pályázatot tettek le 1,03 milliárd euró értékben, míg a keret 483 millió euró — ismertette a jelenlegi helyzetet Simion Creţu, a gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió igazgatója. Fontosak a pályázatok, azonban a tervezés elengedhetetlen. 2008-ban nyíltak meg az alapok, akkor Háromszé­ken nem voltak előkészített pályázatok, a lemaradást az elmúlt két évben igyekeztünk behozni. Két nyertes pályáza­tunk mellett további terveket készítettünk elő, hogy a következő kiírásoknál már az elsők között lehessünk" — mutatott rá Tamás Sándor megyeitanács-elnök, aki azt is elmondta, hogy Kovászna Megye Tanácsa a 121-es megyei út rehabilitálására 14,5 millió eurót, a megyei kórház felújítására pedig 22 millió eurót nyert a Regi­onális Operatív Prog­ram keretében.

Iochom István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1391
szavazógép
2010-11-04: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Érdemes még kormányon maradni?

Tapsolt az ellenzék, de még a nagyobbik kormánypárt bizonyos képviselői is — például Mihail Hărdău volt tanügyminiszter, a felsőház szakbizottságának elnöke —, ujjongtak a szakszervezetek, amikor az alkotmánybíróság tegnap úgy értékelte, a kormány nem vállalhat felelősséget az oktatási törvényért.
2010-11-04: Közélet - :

Szakad a koalíció? (Oktatási törvénny)

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap az alkotmánybíróság az oktatási törvénycsomagnak a parlament elé gyorsított eljárással való beterjesztését. Válaszként az RMDSZ-ben újra a kormányból való kilépést fontolgatják.