Oktatási törvénnySzakad a koalíció?

2010. november 4., csütörtök, Közélet

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte tegnap az alkotmánybíróság az oktatási törvénycsomagnak a parlament elé gyorsított eljárással való beterjesztését. Válaszként az RMDSZ-ben újra a kormányból való kilépést fontolgatják.

A kormány korábban gyorsított eljárással — úgymond felelősségvállalással — bizalmi kérdésnek nyilvánítva terjesztette a parlament elé a közoktatás és a felsőoktatás törvénytervezetét tartalmazó jogszabálycsomagot. Előtte azonban a kabinet visszavonta a szenátus napirendjéről a törvénycsomag vitáját. Ezt a vissza­vonást támadta meg az alkotmánybíróságon Mircea Geoană, a szenátus ellenzéki, szociáldemokrata párti elnöke.

Az alkotmánybíróság tegnapi határozata kimondja: alaptörvénybe ütközik, hogy gyorsított eljárással terjesztette a kormány a parlament elé a jogszabályt. Ezáltal alkotmányos természetű jogi ellentét keletkezett a parlament és a kormány között — olvasható a taláros testület közlemé­nyében —, mivel a jogszabálytervezet szerepelt már a szenátus napirendjén, s ez a testület végső döntéshozói jogkörrel rendelkezik. Azért jogosult a szenátus eldönteni a tervezet végső változatát, mert korábban a képviselőház már szavazott a jogszabályról.
Emil Boc kormánya 2009-ben egyszer már felelősséget vállalt az oktatási törvénycsomagért — amelynek tartalma nem azonos a mostanival —, és az ugyancsak alkotmány­ellenesnek találtatott. Mircea Geoană, a szenátus elnöke az akkori alkotmánybírósági határozatra hivatkozva támadta meg a kormány újabb felelősségvállalási kísérletét.
Mint ismeretes, elsősorban az RMDSZ ragaszkodott ahhoz, hogy a koalíció gyorsított eljárással terjessze a parlament elé a jogszabályt. Markó Béla, az RMDSZ elnöke tegnap, közvetlenül az alkotmánybíróság döntése után bejelentette: hétfőre összehívta a szövetség ügyvivő testületét, az Állandó Tanácsot, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Markó szerint nem volt olyan megala­pozott ok, amely a felelősség­vállalás alkotmányellenessé­ge mel­lett szólt volna. Mint mondta, az RMDSZ számára éppen az jelentett problémát, hogy nem tudták kiiktatni az érvényben lévő oktatási törvényből a magyar kisebbséget érintő diszkriminatív intézkedéseket. A kérdésre, hogy az RMDSZ kiléphet-e a kormány­koalícióból, Markó elmondta: nem hibáztatja a koalíciós partnert a kialakult helyzet miatt, de a mindenkori román kormányban való RMDSZ-jelenlét egyik feltétele, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak bővítése terén is történjen előrelépés. Ezzel együtt az RMDSZ számításba veheti a kormányból való kilépést, ha azt tapasztalja, nem működik a koalíció, vagy kormányzati partnereik azt nyilatkozzák, a program bizonyos részei, például az oktatási törvény, nem érvényesek — tette hozzá a kormányfőhelyettes. ,,Az alap­vető kérdés azonban nem az, hogy kilépünk vagy sem a kormányból, hanem az, hogy tovább tudunk-e lépni az oktatási törvénnyel, a kisebbségi jogok kiszélesítésével, hogy ez a koalíció képes-e megerősíteni az együttműködést, a kohéziót" — fogalmazott Markó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-11-04: Közélet - :

Pályázati kiértékelő (Regionális Operatív Program)

Terepszemle a Székely Mikó Kollégiumban
A gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Régió vezetőségének jelenlétében pályázatkiértékelőt tartottak tegnap Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Simion Creţu, a fejlesztési régió igazgatója szerint háromszéki látogatásukkal az átláthatóságra törekednek. Kovászna megye az elmúlt két esztendőben közel 54 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió Regionális Operatív Programja keretében. Ennek több mint kilencven százaléka közberuházásra érkezett, de tizenegy mikrovállalat is nyert közel kétmillió euró értékben támogatást.
2010-11-04: Közélet - Fekete Réka:

Szegedi diákok kutatják a múltat Erdélyben

Hét háromszéki faluban és Sepsiszentgyörgyön faggatják a múlt század tanúit a napokban szegedi diákok, akik pályázati feladatnak tesznek eleget. Az Audiovizuális emlékgyűjtés című program célja a magyarországi középiskolai történelemoktatás módszertanának bővítése, oktatási segédanyagok készítése.