A dohányzás és az Alzheimer-kór

2010. november 4., csütörtök, Család

Akik középkorúként erősen dohányoznak, kétszer nagyobb kockázattal lehetnek Alzhei­mer-kórosak — erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók: férfiaknál és nőknél egyaránt azt tapasztalták, hogy a dohányzás jelentősen emeli az Alzheimer-kór és az érrendszeri okok miatt bekövetkező szellemi leépülés valószínűségét. Mint ismeretes, a dohányzás rákot és szívbetegségeket is kiválthat.

A kutatócsoport 21 123 ember egészségügyi adatait elemezte, akik korábban, az 50-es és 60-as éveikben már részt vettek egy felmérésben. A több mint húsz évvel későbbi követéses vizsgálatban 25 százalékuknál, 5367 esetben állapították meg a demencia valamely formáját, közülük 1136-nál az Alzheimer-kórt. Mind az Alzheimer-kórra, mind az érrendszeri eredetű szellemi leépülésre azoknak volt a legnagyobb kockázatuk, akik legalább két doboz cigarettát elszívtak naponta. A gyógyászti kutatásban most első alkalommal tekintettek ilyen hosszú időszakot a dohányzás agyi egészségre gyakorolt hatását keresve, ugyanis ennek tanulmányozása nehézségekbe ütközik a dohányosok átlagosnál korábbi halálozása miatt. Az Egészségügyi Világ­szervezet (WHO) adatai szerint a világon évente ötmillió ember hal meg dohányzással összefüggő szívroham, szélütés vagy rák következtében. További 430 000, passzív dohányzásnak kitett ember hal meg ugyanezen okok miatt évente.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-04: Család - :

Pita, a görög lepény (Kukta)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál cukor, só.
2010-11-04: Sport - :

A fiúk is megkezdik a visszavágót (Kézilabda, A-osztály)

Az odavágók utolsó fordulójának eredményei: Ploieşti—Târgovişte 27—23, Piteşti—Interhandball 32—28, Steaua II.—Alexandria 32—26, és még egyszer a mi eredményünk: Călăraşi—MSC 42—35.