KuktaPita, a görög lepény

2010. november 4., csütörtök, Család

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál cukor, só.

Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, a cukorral és a sóval együtt a liszthez keverjük. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy órát letakarva kelesztjük. Lisztezett kézzel tíz-tizenöt golyót formázunk a tésztából, majd negyedórányit pihentetjük. A sütőt felforrósítjuk, a belisztezett golyókat körülbelül 0,5—1 cm vastagságúra nyújtjuk. Lisztezett tepsibe tesszük az elsőt, de úgy, hogy az alsó fele felül kerüljön. Két-három percnyi sütés után a közepe felpúposodik, akkor megfordítjuk. Vigyáz­zunk, ne süssük túl. A sütőből kivéve konyharuhával letakarjuk, így puha marad. Hússal, zöldséggel tölthetjük

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-04: Család - :

Kenyér — már harmincezer éve

Kiszáradt gabona nyomait találták meg egy harmincezer éves őrlőkövön tudósok, akik ezek alapján arra következtetnek, hogy már az ősemberek étrendjében is szerepelt a kenyér.
2010-11-04: Család - :

A dohányzás és az Alzheimer-kór

Akik középkorúként erősen dohányoznak, kétszer nagyobb kockázattal lehetnek Alzhei­mer-kórosak — erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók: férfiaknál és nőknél egyaránt azt tapasztalták, hogy a dohányzás jelentősen emeli az Alzheimer-kór és az érrendszeri okok miatt bekövetkező szellemi leépülés valószínűségét. Mint ismeretes, a dohányzás rákot és szívbetegségeket is kiválthat.