Felvételek az üstököstalálkozóról

2010. november 6., szombat, Magazin

Érkeznek a Földre a felvételek, amelyek megörökítették, amint a NASA Deep Impact elnevezésű űrszondája csütörtökön közel került egy üstököshöz.

A Deep Im­pact hétszáz kilométerre közelítette meg a Harley 2 üstököst, felvételeket készítve az űrbeli randevúról. A NASA kaliforniai bolygó­kutató laboratóriumába befutott felvételek egy mogyoró alakú üstökös képét mutatják. Ez az ötödik alkalom, hogy az üstökös csóváját közelről meg lehetett lesni.
Nem a csütörtöki volt a Deep Im­pact első ilyen küldetése, 2005-ben az egész világot lenyűgözte, ami­kor mintát szolgáltatott egy másik üstökösből, első bepillantást adva a tu­dósoknak hasonló égitest belsejébe. A tudósok azért tartják különösen fontosnak az üstökösöket, mert a Naprendszer kialakulásának ,,jeges" maradékát jelentik. Tanulmá­nyozá­suk nyomokkal szolgálhat, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt miként jöttek létre a bolygók, köztük a Föld.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-06: Magazin - Mózes László:

Kelet vonzásában

Hogy megvalósíthatta gyermekkori álmát, azaz eljutott Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjához, s csomakőrösi földet vitt oda, a jól végzett munka örömét jelenti a sepsiszentgyörgyi Karda Zoltánnak.
2010-11-06: Magazin - :

Művészet automatából

Egyedi miniatűr művészeti alkotások kis dobozkákban — ezeket árulja automatákból Németország-szerte egy művész, aki úgy gondolta, így könnyebben elérhetővé teszi a közönség számára a művészetet.