Művészet automatából

2010. november 6., szombat, Magazin

Egyedi miniatűr művészeti alkotások kis dobozkákban — ezeket árulja automatákból Németország-szerte egy művész, aki úgy gondolta, így könnyebben elérhetővé teszi a közönség számára a művészetet.

Lars Kaiser célja az volt, hogy a művészetkedvelők éjjel-nappal vásárolhassanak az olcsó alkotásokból. A 35 éves potsdami művész csaknem száz egyedien díszített automatát állított működésbe középületekben, bárokban és különböző épületek külső falain országszerte. A felújított automaták az 1960-as, 1970-es évekből származnak, és egykor cigarettát, rágógumit vagy óvszert árultak. ,,Olyan helyekre akartuk eljuttatni a művészetet, amelyeknek semmi közük hozzá, hogy így aztán a művészet a mindennapok részévé váljék" — mondta Kaiser.
Az egyedi szobrocskákat, kollázsokat és festményeket kis dobozokba csomagolják, ezeket adják ki a gépek. Az alkotásokat mintegy 140 művész készíti, s az automaták maguk is műalkotások, a legváltozatosabb színekkel és stílusokkal. ,,A művészek rendkívül kreatívak. A dobozokban minden olyan típusú műalkotás megtalálható, amely nagyban is létezik" — hangsúlyozta Kaiser, hozzátéve, hogy a vásárlók nem választhatják ki, melyik művésztől akarnak vásárolni, így aztán mindig új élményben van részük. A Berlinben és környékén két euróba, máshol három euróba kerülő dobozokban információs füzetecske is található, amely bemutatja a művészt, és megadja honlapja címét.
Kaiser szerint sokan írnak a művészeknek. ,,Sok visszajelzést kaptunk, főleg a 20—30 éves korosztálytól, akik egyébként nem nagyon mennének be egy galériába" — tette hozzá. Anyagi haszna nem származik az árusításból, mint mondja, kereshetnének is az automatákkal, ha 4—5 euróért adnának egy dobozkát, de nem ez a cél, hanem az, hogy elérhetőbbé tegyék a művészetet az emberek számára. Az automaták annyira népszerűnek bizonyulnak, hogy Kaiser havonta 2—3 új gépet is telepít, s tervek szerint a jövő hónapban Hollandiában is megjelenhet az első műtárgyautomata.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2010-11-06: Magazin - :

Felvételek az üstököstalálkozóról

Érkeznek a Földre a felvételek, amelyek megörökítették, amint a NASA Deep Impact elnevezésű űrszondája csütörtökön közel került egy üstököshöz.
2010-11-06: Magazin - :

Modigliani-rekorddal nyitottak

New Yorkban a Sotheby’s aukciós ház a hét elején Mo­digliani-rekorddal nyitotta őszi szezonját.