Kimúlt a sztárpapagáj

2007. október 6., szombat, Magazin

Harmincegy éves korában kimúlt Alex, a sztárpapagáj, amely tudott számolni hatig, felismerte a színeket, szókincse pedig több mint százszavas volt ― bár csak angolul tudott.

Az afrikai szürkepapagáj az Egyesült Államokban élt, Boston közelében, és három évtizeden át segített tudósokat abban, hogy jobban megértsék a madáragy működését. Alex a számolást ,,a nulláról kezdte": a zérót is mindig felmondta. 6 után sem állt meg teljesen a tudománya, épp egy hónapja mondta ki először a 7-et. Kisebb mondatokra is képes volt, el tudta mondani, hogy mit akar, vagy hogy hova szeretne menni. Ötvenféle tárgyat volt képes felismerni, hét színt, öt sík- vagy téridomot. A tudósok szerint a papagáj érzelmileg egy kétéves gyermek szintjén állt, értelmileg viszont egy ötévesén. Tudásával megcáfolta azt a nézetet, miszerint a papagájok csak ész nélkül szajkózzák az emberi beszédet.

Alex természetes halállal halt, nem mutatta előjelét, hogy baja lenne. Élete delén múlt ki, mivel fajtája várható élettartama 50―60 év.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2007-10-06: Magazin - x:

Civil híradó: A Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kovászna Megyei Fiókszervezete

Alakulás éve: 2006
Tevékenységi terület: közgazdaságtan
Küldetés: tagjai tevékenységének megszervezése és szakmai támogatása
2007-10-06: Világfigyelő - x:

Folytatódnak a szlovák kommentárok

Pavol Paska szlovák házelnök tegnap érthetetlennek és szerencsétlennek nevezte Szili Katalin magatartását, amiért a magyar Országgyűlés elnöke — a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák parlamenti határozat elleni tiltakozása jeléül — távol maradt egy-egy csütörtöki kassai és sároseperjesi eseménytől, ma viszont a Szlovákia fővárosához tartozó, magyarok által nagy számban lakott Pozsonypüspökin mégis magánlátogatást tesz.