Pete Seeger protest-songja a sztálini terrorról

2007. október 10., szerda, Magazin

Nyolcvannyolc évesen Pete Seeger dalban is leszámolt azzal az ideállal, amellyel életében már több mint ötven éve szakított: dalt írt a sztálini terrorról.

Az amerikai protest-song élő legendája a The Big Joe Bluesban olyan ,,vaskezű vezetőnek" írja le Joszif Sztálint, aki ,,sok ember álmainak vetett véget a világon mindenütt". Seeger 1950-ben kilépett az amerikai kommunista pártból, igaz, az 1960-as években háromszor is ellátogatott a Szovjetunióba. Évekkel később bocsánatot kért azért, hogy nem ismerte el nyilvánosan: Sztálin kegyetlen, rossz vezető volt. A veterán énekes egy telefoninterjúban úgy vélekedett, hogy ezt a dalt, amely idei első szerzeménye volt, és az első olyan, amely az egykori Szovjetunióról szól, már akkor meg kellett volna írnia, amikor Moszkvában járt. ,,Kérhettem volna vendéglátóimat, hogy hadd nézzem meg a régi gulagokat" ― mondta most Seeger.

A dalról nem készült lemezfelvétel, de Seeger, akinek hangja ma már inkább csak torokköszörülésre emlékeztet, elmondta, hogy barátainak már előadta. Politikai aktivizmusa azonban a régi. Csak úgy volt hajlandó válaszolni az amerikai hírügynökség riporterének kérdéseire, ha idézhetett néhány sort abból a dalból, amelyet Martin Luther Kingről és az erőszakmentességről írt 2001. szeptember 11. után. Egyébként ma is arra a legbüszkébb, hogy valamennyi fellépésén sikerült megénekeltetnie közönségét, a nyolcévestől a nyolcvanévesig.

Pete Seeger pályafutása még az 1940-es évek elején kezdődött. A tiltakozó és békedalok olyan klasszikusait alkotta meg, mint a Where Have All The Flowers Gone, amely Marlene Dietrich előadásában vált világhírűvé (magyarul Mezey Mária énekelte felejthetetlenül), az If I Had A Hammer és a We Shall Overcome. Munkássága különösen nagy hatást gyakorolt az 1960-as évek tiltakozó nemzedékére. Seeger nemcsak dalaival vett részt a mozgalmakban, hanem alapítója volt az egyik első amerikai környezetvédő szervezetnek, a Hudson folyó szennyezése ellen tiltakozó Clearwaternek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1312
szavazógép
2007-10-10: Magazin - Józsa Lajos:

Az 1839-es nagy sepsiszentgyörgyi tűzvész

Szerencsésnek mondhatták magukat a sepsiszentgyörgyi csizmadiacéh tagjai 1839. június 30-án, mert az azelőtti éjszakán történt hatalmas tűznek nem esett áldozatául székházuk, vagyonuk megmaradt, és így tudtak segíteni a tűzben elhalt társaik hozzátartozóin. Rendkívüli gyűlést hívtak össze, amelyről az alábbi jegyzőkönyv is tanúskodik: ,,...határoztatott a Nemes Céh által, hogy amely czéhbeli atyánkfia szerencsétlen tűz által elpusztult, a chéh casájából segedelem nélkül pénz adassék, tíz ezüst forint, minden megkülönböztetés nélkül..."
2007-10-10: Magazin - x:

Könnyezve táplálkoznak a krokodilok

Hulló könnyek záporában falják fel áldozataikat a krokodilok, de nem a préda szomorú sorsa miatt zokognak — mutatta ki egy amerikai zoológus.