HoltvágányonKönnyű nekik...

2007. november 8., csütörtök, Család

,,Könnyű a mai fiataloknak" — szokták mondogatni az öregek, és persze, ha a testi erőnlétet vagy az elméleti lehetőségeket vesszük számba, igazuk van. A beilleszkedés, az útkeresés, a megfelelés azonban nekik sem könnyű.

Minél fejlettebb egy társadalom, annál magasabb az elérendő mérce. Ha az egyetemi diploma megszerzése a társadalmilag elfogadott ,,elég", úgy diploma kell, ha egy autó birtoklása, akkor mindenki igyekszik autót venni, ha a karrier a cél, akkor erre irányulnak a törekvések. Miközben egyéni szabadságát és boldogságát keresi, a fiatal egyre inkább felzárkózik a közvélemény, a média által hirdetett trendhez, és egyre inkább eltávolodik eredeti céljaitól.

A versenyfutás már kisiskolás korban elkezdődik, de nem a megelégedettségért, a létért, hanem a fenti szimbólumok által képviselt hatalomért folyik a harc. Aki más szemléletnek a híve, erősen kell hinnie önmagában, céljaiban, ellen kell állnia a sokszor elég erős külső nyomásnak, különben holtvágányra sodródik.

Boldizsár jó eszű, melegszívű gyerek volt, segítőkész, mindenki kedvelte. A szülei szép jövőt álmodtak neki egyetemi diplomával, elismert, divatos szakmával.

Míg ő lelkiismeretesen ápolt minden kóbor macskát, etette a madarakat és rajongott a természetért, az álomkarrier egy elismert informatikusról szólt, aki a modern technika fellegvárában legalább a kisisten.

A képességvizsga után beíratták tehát egy híres líceumba, ahol még angolul is kellett tanulni, hogy a gyerek jobban érvényesüljön majd a nagyvilágban. Ezt persze külön felkészítő előzte meg angol nyelvből.

Nem is volt baj, amíg jutott ideje állataira, álmaira, és futotta a megszerzett tudásanyagból is. Később azonban kiderült, hogy az informatika nem csak a számítógép-kezelést jelenti, hanem komoly elméleti ismereteket is. Angolból sem elég csak a filmekből, számítógépes játékokból ismert szókincs, magasabbak a követelmények. Aztán nehezebb lett a román is, meg ott volt még a többi tantárgy, és neki szusszanásnyi ideje sem maradt. Ráadásul itt mindenki hajtott, soha nem sikerült kivívnia tanárai elismerését, mert mindig voltak nála jobbak.

A szülők eltiltották kedvenc foglalatosságaitól, hogy több ideje maradjon a tanulásra. Jegyei így sem javultak, de kedélye egyre nyomottabbá vált. Mind gyakrabban keresett magának ,,lezser" társaságot, mert abban feloldódott, megértésre talált, s így lassan, de biztosan eltávolodott a családjától. Már tizenegyedikes volt, és az átmenőjegyek megszerzésével küszködött, de a szülei továbbra is kitartottak elképzelésük mellett.

,,A bomba akkor robbant", amikor az iskolai kérdőívre, hogy mi szeretne lenni, azt írta: ,,semmi".

Azóta csak ül szótlanul otthon, az iskolában, és nem érdekli semmi.

A szülei először kétségbeestek, mindenképpen vissza akarták kapni a fiukhoz fűzött álmaikat, de szembesülniük kellett a valósággal.

Most szakember segítségével próbálják megfejteni, mikor és hol rontották el a dolgokat, hogy helyrehozzák, amit még lehet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-11-08: Sport - x:

Labdarúgás, megyei bajnokság

Kilyén nyerte a rangadót,
s ezzel hat pontra nőtt az előnye a nagy vetélytárssal, Papolccal szemben. És mivel Bölön újabb győzelmet aratott, méghozzá idegenben, így három pontra megközelítette Papolcot. Kezd izgalmassá válni az őszi véghajrá...
2007-11-08: Család - Puskás Attila:

Élettörténetek

Mindig foglalkoztatott neves emberek élettörténete, önéletrajza, ezek tekintélyes számban gazdagítják könyvesszekrényem polcait. Művészek, politikusok, hadvezérek, az irodalom, festészet, szobrászat, színészet jeles képviselői vallanak önmagukról.