Élettörténetek

2007. november 8., csütörtök, Család
Mindig foglalkoztatott neves emberek élettörténete, önéletrajza, ezek tekintélyes számban gazdagítják könyvesszekrényem polcait. Művészek, politikusok, hadvezérek, az irodalom, festészet, szobrászat, színészet jeles képviselői vallanak önmagukról.

De szívesen olvastam és olvasom az életrajzokat is, bár az ily megismerés útján a kétely a vándorbotom. Mennyire igaza van Jungnak, amikor visszaemlékezéseinek Prológusában így vélekedik: ,,Életem külső dolgainak emléke nagyrészt elhalványult vagy szertefoszlott. (…) A külső körülmények nem pótolhatják a belsőket. Ezért szegény az életem külső eseményekben. (…) Magamat csakis a belső történések felől érthetem meg." A tudósok ritkán írnak ,,önéletrajzot". Az ő önéletrajzuk a felfedezés.

Manapság sok önéletrajz születik. Hozzám közel állók engem is erre szeretnének rábírni. Édesapám a maga küzdelmes életéről — úgymond a börtönben sínylődő fiai okulására — amolyan családi-társadalmi ihletettségű önéletrajzot hagyott hátra. De ebben is kevés az, amit Jung többre tart: belső világunk történései. Igen, valóban ezek építik, csiszolják, tökéletesítik személyiségünket abból a nyersanyagból, amit a szülői gének örökítettek át, s amelyben benne van sok-sok apai-anyai nemzedék hagyatéka. Valamint az, amit rövidebb-hosszabb életünk során magunk adunk hozzá.

Örök témája a neveléstudománynak, az antropológiának, a szociológiának: mi a több, mi a meghatározóbb — az öröklött képességek, avagy a tanultak? Ez utóbbiban vajon milyen szerepe van közvetlen környezetüknek, az iskolának, a családnak, a társadalomnak?

Egy — a lélektan iránt is fogékony — biológus belevághat erről fennhangon gondolkozni?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-11-08: Család - Jártó Kocsis Edit:

Könnyű nekik... (Holtvágányon)

,,Könnyű a mai fiataloknak" — szokták mondogatni az öregek, és persze, ha a testi erőnlétet vagy az elméleti lehetőségeket vesszük számba, igazuk van. A beilleszkedés, az útkeresés, a megfelelés azonban nekik sem könnyű.
2007-11-08: Család - Kelemen László:

Vásárlás előtt (Díszállatok a lakásban)

Mielőtt eldöntenénk, hogy díszmadarat szeretnénk tartani a lakásban, érdemes néhány idevonatkozó kérdést megvizsgálni.