MagaslesAz év emberei: a tüntetők

2011. december 22., csütörtök, Világfigyelő

A The New York Times, a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, évről évre megválasztja az év embereit, azokat a személyiségeket, akik az adott esztendőben a legtöbbet tették – bármennyire is nyomasztóan közhelyesnek hallszik – az emberi haladásért.

2011-ben a nagy amerikai lap szerint az év emberei a tüntetők. És egyformán gondolnak itt az év végéig tartó, de még korántsem befejeződő arab tavasz lelkes és minden esetben a személyi szabadságukat, a biztonságukat, de életüket is kockára tevő résztvevőire, az indiai tüntetőkre, akik kikényszerítették, hogy az indiai parlament fontos törvényeket változtathasson meg. Az értékelés vonatkozik azokra az amerikai tömegekre, amelyek New Yorkban, Washingtonban, Los Angelesben, Chicagóban, San Franciscóban s a világ kilencszáz nagyobb városában tüntettek a bankok rémuralma, növekedő befolyása, a világot meghatározó áldatlan szerepe ellen. De gondoltak legújabban az oroszországi tüntetőkre is, akik a választási csalások ellen vonultak fel, életüket és személyi szabadságukat kockáztatva, és a szíriai tiltakozókra, akik immár kilenc, tíz hónapja akarják kikényszeríteni a diktátor távozását. A szíriai vezér azonban – ha lehet – még a végül megbuktatott ezredesnél, Kadhafinál is elvetemültebb, túl is tesz rajta, eddig több mint hatezer áldozata van a szabadságküzdelmeknek, ami természetesen kivívta a mai világ megütközését és ítéletét, de változás még nincs.
2012 tehát a tüntetők éve, akik helyreállították az elmúlt időszakban kissé megkopott civil társadalom becsületét, s bebizonyították az arab világtól Amerikáig, Orosz­országig és Indiáig, hogy igenis képesek használni és felhasználni demonstrációik megszervezésekor az internet közösségi lapjait...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2011-12-22: Világfigyelő - :

A Hradzsinba szállították Havel koporsóját

Csehország tegnaptól háromnapos gyásszal búcsúzik Václav Haveltől, a vasárnap elhunyt volt csehszlovák, majd cseh köztársasági el­nöktől, drámaírótól és emberjogi harcostól.
2011-12-22: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Elmarasztalták a szlovák televízió Magyar Magazinját
Egy csehországi Esterházy János-megemlékezésről szóló riport miatt elmarasztalta a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió (RTVS) Magyar Magazinját a pozsonyi frekvenciatanács.