Röviden

2011. december 22., csütörtök, Világfigyelő

Elmarasztalták a szlovák televízió Magyar Magazinját
Egy csehországi Esterházy János-megemlékezésről szóló riport miatt elmarasztalta a Szlovák Közszolgálati Rádió és Televízió (RTVS) Magyar Magazinját a pozsonyi frekvenciatanács.

A szlovákiai médiát felügyelő testület honlapjára tegnap felkerült döntés szerint a Magyar Magazin szerkesztősége pénzbüntetést ugyan nem kapott, de a kiegyensúlyozottság elvének be nem tartása miatt elmarasztalták. A televízió a döntést megfellebbezheti. Az augusztus 3-án sugárzott riport miatt az eljárás az RTVS ellen októberben indult, miután a frekvenciatanács tagjai "arra a következtetésre jutottak, hogy a televízió megsérthette a sokoldalúság és a vélemények pluralitásának követelményét".


Januárban folytatódnak az IMF-tárgyalások
Simor András jegybankelnök mandátuma végéig a helyén marad, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása csak ezt követően lehet aktuális – fejtette ki Rogán Antal, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke tegnap egy tévéműsorban. A fideszes politikus elmondta, várhatóan januárban folytatódnak az IMF-tárgyalások. A José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke által a magyar miniszterelnöknek írott levélről elmondta, sok ilyen levelet kaptak, például a bankadó vagy a különadók kapcsán. Ha eleget tettek volna a felszólításoknak, mint például Románia, akkor az ország sokkal rosszabb helyzetben lenne.


Új fejlesztési miniszter Magyarországon
Németh Lászlónét javasolja a miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új vezetőjének – közölte a miniszterelnök szóvivője. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy javaslatot kíván tenni a köztársasági elnöknek Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterré történő kinevezésére. A miniszterelnök arra kérte az Országgyűlés elnökét, hogy a miniszterjelölt bizottsági meghallgatásához szükséges intézkedéseket tegye meg. Németh Lászlóné a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság belső tagja. Fellegi Tamás december 8-án jelentette be, hogy lemond a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetéséről feladatainak sokasága miatt, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. * Nincs diplomája az új fejlesztési miniszternek – írja a hvg.hu. Az Index úgy tudja, hogy amikor a miniszterjelölt tavaly az MFB vezérigazgató-helyettesi székébe került, még a szabályokat is módosították.


Tarlós kifogásai Matolcsy ellen
Tarlós István szerint úgy tűnik, Matolcsy György nem veszi komolyan a budapesti tömegközlekedés problémáját, és visszautasítja, hogy Szatmáry Kristóf államtitkárt jelölte ki a nemzetgazdasági miniszter a BKV gazdasági helyzetének stabilizálásáról folytatandó egyeztetésre. Tarlós a nemzetgazdasági miniszternek írt levelében úgy fogalmazott: Matolcsy hetekig nem volt elérhető telefonon, és semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról: még a BKV-nak korábban minden kormány által biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani ahhoz képest, hogy Orbán Viktor miniszterelnök segítséget ígért.


Véleményt nyilvánít az EBESZ
Üdvözölte a magyar alkotmánybíróság határozatát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtószabadság-képviselője egy tegnap Bécsben kiadott közleményében, egyben további változtatásokat szorgalmazott, és aggodalmának adott hangot a Klubrádió frekvenciájának újraosztása miatt, melyet elhallgattatásnak minősít. Dunja Mijatovic felidézte, hogy az elmúlt másfél évben számos alkalommal tette szóvá a magyar médiaszabályozást, és szorgalmazta a törvények reformját. Az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezések hátrányosan befolyásolták a médiapluralizmust, mert korlátozták az eltérő vélemények kinyilvánításának lehetőségét – áll a közleményben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2011-12-22: Világfigyelő - Bogdán László:

Az év emberei: a tüntetők (Magasles)

A The New York Times, a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, évről évre megválasztja az év embereit, azokat a személyiségeket, akik az adott esztendőben a legtöbbet tették – bármennyire is nyomasztóan közhelyesnek hallszik – az emberi haladásért.
2011-12-22: Közélet - Szekeres Attila:

Üres falak a brüsszeli irodában

A prefektúra által kért módosítások miatt ismét változott a Kovászna megye brüsszeli képviseleti irodájának működtetéséről szóló határozat.