Belföldi hírek

2011. december 22., csütörtök, Belföld

Băsescu ostorozza az RMDSZ-t
Újra az RMDSZ-t bírálta Traian Băsescu, az államfő szerint a szövetség akadályozza az állam reformját. A közszolgálati rádió egyik tegnapi műsorában Băsescu úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ akadályozza az új egészségügyi törvénytervezet közvitára bocsátását, miután az idén nyáron meghiúsította a közigazgatási reformot.

Kelemen Hunor visszautasítja a vádakat, mondván, hogy az RMDSZ mindig támogatta a reformokat, sőt, sokkal erőteljesebb reformokat is kért, mint amilyeneket a román társadalom el tud fogadni. A szövetség elnöke elmondta: a Ritli László által vezetett egészségügyi tárca körülbelül öt héttel ezelőtt kapott az elnöki hivataltól egy törvénytervezetet, a tervezettel azonban van néhány alapvető probléma, ami körültekintő elemzésre szorul. A tervezet ugyanis privatizálná az egészségbiztosítási rendszert, a jelenlegi állami pénztár szerepét nyolc regionális magánbiztosító venné át. Kelemen szerint ez a rendszer az Egyesült Államokban és Svájcban jól működik, de jelentős állami költségvetési támogatás segítségével. Az RMDSZ elnöke szerint a magánbiztosítók elsősorban profitot céloznak, ami nem az adófizetők érdekeit szolgálja.


Külföldön dolgozók erősítik a lejt
A jegybank tegnapi hivatalos euróárfolyama 4,3146 lej volt, de a váltóirodákban napközben 4,2975–4,3000 lejes szinten is kereskedtek az uniós valutával. Az elkövetkezőkben tovább gyengülhet az euró a lejhez képest, amit szakem­be­rek részben azzal magyaráznak, hogy a pénzintézetek hozzányúltak eurótartalékaikhoz, de nagyot lendített a lejen az is, hogy a külföldön dolgozó romániai vendégmunkások jelentős összegeket utaltak haza az ünnepek közeledtével. Az idei év első kilenc hónapjában mintegy 2,7 milliárd eurónak megfelelő összeget küldtek romániai bankszámlákra a külföldön élő román polgárok, és bár az összeg mintegy kétszázezer euró­val marad el a tavalyi szinttől, még így is a GDP 3,3 százalékának megfelelő összegről beszélhetünk. A Világbank előrejelzései azonban azt mutatják: az idei utolsó negyedévben – főként a karácsonyi szezonban – még behozható a lemaradás. A vendégmunkások idén összesen 5,3 millió euróval többet küldenek haza, mint 2010-ben.


Gyerkó: búcsú a szenátustól
Lemond tisztségéről Gyerkó László RMDSZ-es szenátor, miután elnöki rendelettel kinevezték tanácsosnak a Versenytanácshoz. Traian Băsescu elnök hétfőn írta alá a rendeleteket, amelyekkel Mircea Valentint kinevezik a Versenytanács alelnökévé, Gyerkó Lászlót pedig versenytanácsosi tisztségbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2011-12-22: Közélet - Csinta Samu:

Színesebb lett Erdély Hangja

A tavalyinál mindenképpen színesebb és érettebb produkciókat kínáló mezőnyt vonultat fel az Erdély Hangja, 2011 elnevezésű tehetségkutató verseny holnapi döntője – ígéri Szilágyi Zsolt Herbert, a verseny zsűrijének elnöke.
2011-12-22: Belföld - :

Hírsaláta

A HELYZET VÁLTOZATLAN. Bár az ellenzék lejáratása gőzerővel folyik, a közvélemény-kutatások adatai alig változnak.