Hírsaláta

2011. december 22., csütörtök, Belföld

A HELYZET VÁLTOZATLAN. Bár az ellenzék lejáratása gőzerővel folyik, a közvélemény-kutatások adatai alig változnak.

A Rating Politic Iroda december közepén készített felmérése szerint jelen pillanatban csak a választópolgárok 45,3 százaléka menne el szavazni, ennek 56,8 százaléka a Szociál-liberális Szövetségre adná voksát, s csak 17,9 százalék szavazna a demokrata-liberálisokra, 15,3 százalék pedig Dan Diaconescu pártjára, míg Oprea tábornok dicső alakulata mindössze 0,6 százalékot, még a zöldeknél – akik jelenleg 1,6 százalékon állnak – is kevesebbet kapna. A meglepetést a kutatás ama adata jelentette, hogy Elena Udrea népszerűsége még saját pártján belül is alacsony, s választási körzetében esetleg a harmadik helyet szerezné meg. (Cotidianul)
JÖN A PÉNZ. A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa jóváhagyta az elővigyázatossági egyezmény negyedik, 480 millió eurós hitelrészletét Románia számára. Eddig a szervezet sürgősségi esetre 1,5 milliárd eurót bocsátott a kormány rendelkezésére. (Mediafax.ro)
MAGAS LÓRA ÜLT BOC. Nem a Demokrata Libe­rális Párt fog dönteni a kormány átalakításáról, hanem az államfő és a mi­niszterelnök – jelentette ki Emil Boc kormányfő. Arról, hogy menesztenék, szó nincs, s ha át akarja alakítani kormányát, arról csakis az államfővel konzultál, de – ígérte – figyelembe veszi a párt véleményét is. A kormányátalakításra azonban csak azután kerül sor, hogy elemezték a miniszterek tevékenységét. (Erdély FM)
CSÖKKENT A HALÁLOS MUNKABALESETEK SZÁ­MA. November végéig 2400 személy szenvedett munkabalesetet, és közülük 193-an meghaltak, az ilyen jellegű incidensek száma csökkenő 2010-hez viszonyítva – nyilatkozta hétfőn Dantes Nicolae Bratu, a Mun­kaügyi Fel­ügyelőség főfelügyelője. Az elhunytak száma 32 százalékkal kevesebb, mint tavaly, 2010-ben 284 halálos baleset történt. Az országos főfelügyelő azt is leszögezte, hogy 2012 végéig minden EU-tagországnak 25 százalékkal kell csökkentenie a munkabalesetek számát, Románia tartja a megfelelő ütemet. (Paprika Rádió)
ELHUNYT BORBÉLY ERNŐ egykori csíkszerdai tanár, akit 1982. november 23-án a kommunista hatóságok őrizetbe vettek, mert hozzájárult a Szőcs Géza által létrehozott Ellenpontok szamizdat lap megjelenéséhez. A börtönből 1987. július 22-én szabadult, és Magyarországra költözött. Az 1989-es fordulat után hazatért Csíkszeredába, és hamarosan parlamenti képviselővé választották, radikális egyéniségét nem kedvelte az RMDSZ vezetése, ezért 2008-ban kilépett a szövetségből. (Erdély.ma)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2011-12-22: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Băsescu ostorozza az RMDSZ-t
Újra az RMDSZ-t bírálta Traian Băsescu, az államfő szerint a szövetség akadályozza az állam reformját. A közszolgálati rádió egyik tegnapi műsorában Băsescu úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ akadályozza az új egészségügyi törvénytervezet közvitára bocsátását, miután az idén nyáron meghiúsította a közigazgatási reformot.
2011-12-22: Közélet - Bokor Gábor:

Utászokat várnak Kovásznára

Tegnap reggelre arasznyi hó lepte el az orbaiszéki utak nagy részét. A jelek szerint az útügyet december közepén is váratlanul érte a havazás – Kovásznáról Zabola felé még tíz órakor is csak nagy elővigyázatossággal, csigatempóban lehetett haladni.