VisszajelzésA sepsiszentgyörgyi SZKT margójára

2011. december 23., péntek, Nyílttér

Ezen az ülésen elhangzottak egyértelműen bebizonyították, az RMDSZ berkeiben nagyon nagy a félelem, hogy a következő választásokon elveszítik uralkodó pozícióikat, tekintettel az Erdélyi Magyar Néppárt megjelenésére a politikai palettán, és az RMDSZ népszerűségének folyamatos csökkenésére a magyarság kö­rében.

Szerintem a sepsiszentgyörgyi hely­szín megválasztása annak tudható be, hogy a legutóbbi helyhatósági választáson az MPP itt, Háromszéken érte el a legjobb eredményt, és az elveszített teret szeretné az RMDSZ visszahódítani, ahogy ez Markó Bélának a "két pártocskára" vonatkozó, fölényeskedő, gőgös kijelentéséből kiderül.
Nem beszéltek arról, hogy az RMDSZ támogatottsága az utóbbi időben a felére csökkent, hogy az eredmények jelentéktelenek, hogy a székelyföldi megyék gazdasági és szociális mutatói a leggyengébbek (munkanélküliség, javadalmazás, élet­színvonal stb.), hogy az RMDSZ kormányzási részvétele ellenére nin­csenek munkahelyek, önálló magyar egyetem, kisebbségi törvény, önrendelkezés, autonómia. Mind­ezekről nem szólt a krónika.
Hiszem, az erdélyi magyarság végre ráébred arra, hogy nemcsak az RMDSZ uralkodása az egyetlen esély nemzete javulására, elvárásainak megvalósítására. Ez az elv főleg a falusi lakosság körében érvényes, ahol a jelenlegi RMDSZ-es polgármesterek (ezek vannak többségben) most is kiskirályként uralják a szavazókat, és különböző aljas megszorító eszközökkel arra késztetik őket, hogy csakis a tulipánra voksoljanak. Az utóbbi választásokon a falusi szavazatok döntöttek. Teszik ezt azért, hogy egyeduralmukat bebiztosítsák, és mint valamikor a volt községi párttitkárok, azt csináljanak, amit akarnak.
Ezen az ülésen nem esett szó a leg­fontosabb problémáról, éspedig ar­­ról, hogy a magyarság száma vészesen fogy, és hiába beszélünk az arányok pozitív voltáról, ha az abszolút számokban az utolsó népszámláláshoz képest kb. kétszázezerrel kevesebben leszünk. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy jobbak az arányok. Ez nem mond semmit, mert ha ez a folyamat folytatódik, 20–30 év múlva megszűnik a tömbmagyarság, viszont a románság marad.
Tehát az eddig is jellemző műsor ment: a dicsekvés, a semmitmondás, a lényeg mellőzése, az ellenfél lebecsülése, becsmérlése stb. A lényeg, amit hangoztattak: "jó úton járunk, és az RMDSZ kapuja nyitva áll mindenki részére". Va­lóban nyitva, de azon többen jönnek ki, mint akik bemennek...
Jobb lenne, ha az RMDSZ csúcs­vezetését a szeretettség, a másság meg­becsülése, az eredménytelenség elismerése jellemezné, nem pedig a mindenáron kormányzás, amely sem­mit sem jelent a magyarság számára, csakis az egyéni érdekeket védi és erősíti.

KOVÁCS GYULA, Sepsiszentgyörgy

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2011-12-23: Nyílttér - :

Szégyellem magam! (Visszajelzés)

Engedtessék meg nekem, hogy pár sorban elmondjam a véleményemet a hétvégi eseményekről. Szégyellem magam, mert a napi sajtó elolvasása után még egyszer bebizonyosodott számomra, hogy jellemtelen kis akarnokok képviselnek minket az RMDSZ színeiben!
2011-12-23: Közélet - Váry O. Péter:

Ösztöndíjak és iskolai zagyvaságok

Immár harmadik alkalommal az év utolsó soros tanácsülését a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Szent György-ösztöndíjasok köszöntésével kezdi, így történt ez tegnap is.