Megfontoltan költekezik az angyal

2011. december 23., péntek, Közélet

Az ajándékozás lehet nyűg vagy öröm, és ez nem csak az anyagiaktól függ. Karácsonyt a legszerényebb háztartásban is lázas készülődés előzi meg, mindenki próbálja összeegyeztetni a lehetőségeit a vágyaival – az elmúlt két évtized fogyasztói lendülete azonban alábbhagyott, és bár ezt sokan a válsággal, a pénztelenséggel magyarázzák, nem feltétlenül erről van szó: hiszen ünnepváró előadásból az idén több jutott, mint máskor, és mindig került közönség.

  • Karácsonyi vásár Sepsiszentgyörgyön
    Karácsonyi vásár Sepsiszentgyörgyön

Remény­kedhetünk tehát abban, hogy az angyal valóban köztünk jár, ő inti visszafogott beszerzésekre, szellemi-lelki gyarapodásra a mindennapos szerzésbe belefáradtakat.
Miközben a statisztikák az előző évekhez mérten jelentősen megapadt vásárlási kedvről beszélnek szerte a világon, nálunk ennek alig érezni hatását, legalábbis tavalyhoz képest – akkor viszont jelentős visszaesést mértek a karácsony előtti csúcsidőszakban.

Az idén mérsékelt, de stabil fogyasztásról számolnak be a kereskedők és a vevők is: aki elindul egy üzletbe, az üres kézzel nem jön ki, és ha szerényen is, de megadja az ünnepnek a rangját. A kínálat most már elképesztően gazdag, bár még mindig vannak, akik a brassói raktáráruházakban keresik a jobb vagy olcsóbb, másabb ajándékot, egy vékony rétegnek pedig külföldi beszerzésekre is futja – igaz, ezt korábban elintézik. A szenteste előtt két nappal elégedett és elégedetlen emberekkel is találkoztunk. Erről nyújtunk egy kis ízelítőt az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül.


Kevés pénzből, okosan
A Sugás Áruházban nem az ilyenkor szokásos tumultussal szembesül a betérő, de ezt némelyek azzal magyarázzák, hogy ma már sokkal több hely között oszlik a közönség – és a városszéli bevásárlóközpontokban sokszor dömpingáron lehet ugyanahhoz a termékhez hozzájutni. A papíráru-részlegen például igen kicsi a forgalom, holott sokféle színes és érdekes ajándékot lehetne kiválasztani. A játékoknál hullámzó a bevétel: olykor egyszerre többen is besétálnak, máskor senki sem nézelődik a polcok között. A legtöbben eleve szabott kerettel jönnek: ezért a pénzért kérek valami érdekeset – mondja Bedő Mária üzletvezető, aki szerint az idén sokkal jobban megnézik az árcímkéket, mint eddig, de azért a tavalyi szintet tartják. Bejön például egy nyugdíjas házaspár 70–80 lejjel, hogy öt unokájuk van, mindegyiknek kellene valami – aztán addig válogatnak, amíg mindegyiknek találnak egy-egy megfelelő dobozt, és boldogan távoznak. Csak látszólag könnyebb a dolga annak, aki egy-két gyermeknek keres angyalfiát: már végignézni is sok a választékot. De majdnem mindenki céltudatosan érkezik, az idén csak úgy nézelődni nemigen járnak már be.
A kereskedelem szakma, amit meg kell tanulni – szögezik le határozottan a fehérneműrészlegen. – Aki csak kacarászni és csevegni jár be, az nem eladó, akármilyen bizonyítvánnyal alkalmazzák. Régebb – nemcsak a diktatúra idején, hanem még a kilencvenes években is – minden évben több hetet jártak gyakorlatra a kereskedelmi iskola tanulói, és nagyon érződik ennek az élesben való megmérettetésnek – hiszen a pult mögött álltak, árultak – a hiánya. Ma már nem is mernek gyakornokokat fogadni a cégek, mert rosszak a tapasztalataik, de valamit tenni kellene a szakma becsületéért – állítja Florea Erzsébet kereskedő, aki a maga részéről nem érzi szükségét a panaszkodásnak: ahogy dolgoznak, úgy élnek meg belőle.


Belül ünnepelnek
Mintha erre válaszolna Mihály Mónika, aki csak most indult bevásárolni: amennyi van, annyiból gazdálkodunk, nem rongyrázással, hanem belül ünnepelünk. Nálunk a család nem nagy, és valóban csak gesztus értékű ajándékokat szoktunk a fa alá tenni, arra kifutja. A töltött káposzta és a másnapi húsleves meglesz, ehhez szoktunk, eszembe sem jut a pulyka vagy egyéb, újabban teret hódító ételkülönlegesség. Nem tudom, a gyári termékek mennyire fogynak, azt viszont elmondhatom, mert én is árultam a saját kerámiáimat, hogy a múzeumi vásár az idén jobban ment, mint tavaly – talán az lehet az oka, hogy az emberek kezdik felismerni a saját termékek értékeit, vagy hogy elegük lett a nagyipari műanyagokból, vagy már mindent megvettek az előző években, ezen még nem gondolkoztam, de örülök neki. Mert a karácsonyi hangulatot nem a luxuscikk, hanem esetleg egy szalmadísz teremtheti meg egy lakásban, a legnagyobb ajándék pedig az egymásra figyelés.


Ajándék kölcsönből
Ezt az odafigyelést azonban nagyon sokféleképpen értelmezik: szép számmal vannak olyanok is, akik hosszabb-rövidebb távú adósságot vállalnak, ki kényszerből, ki dicsekvésből. Egy évben egyszer van karácsony, nagy a család, és hiába nem ugrálunk, a sok kicsi sokra megy, a fizetésből pedig alig jövünk ki a hétköznapokon – magyarázza egy neve elhallgatását kérő hölgy. A közelben egy gondterhelt férfi csomagoltat: évek óta halogatja, de most megveszi az asszonynak azt a rég vágyott holmit. Kerül, amibe kerül. Jövőben úgysem készülnek nyaralni, az idős nagymamát nem lehet magára hagyni, majd kinyögi valahogy a részletet. Csak egészség legyen.


Kelendő a könyv
Jóval vidámabban keresgélnek a vevők a könyvesüzletekben: bár a betű is drága, a tartalmas olvasnivaló egy életre szól, és most már minden korosztálynak, igénynek, zsebnek megfelelő kiadvány létezik. Az Ex Libris és a Diákbolt is tömve volt, utóbbiban a tavalyit is túlhaladja az idei forgalom – úgy látszik, mégis van becsülete a könyvnek.
Ezt is lehetne ünnepelni, de még maradjunk két lábbal a földön: a fogyasztóvédelmi hivatal figyelmeztetése szerint a nagy vásárlási lázban néha olyant is rásóznak az emberre, amivel befürdik. Fokozottan érdemes odafigyelni az élelmiszerekre (ilyenkor a megmaradt régi készleteken is próbálnak túladni), a kisgyermekeknek szánt játékokra (minden szabályozás dacára vannak közöttük éles, balesetveszélyes vagy lenyelhető darabok), és a villamos karácsonyfa-díszekre is (ezek között rengeteg az ismeretlen eredetű, tűzveszélyes szerkezet) – így elejét vehetjük a bajnak, és gondoskodhatunk arról, hogy ne bosszúság, hanem valóban öröm forrása legyen a kiválasztott áru.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2011-12-23: Közélet - Váry O. Péter:

Ösztöndíjak és iskolai zagyvaságok

Immár harmadik alkalommal az év utolsó soros tanácsülését a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Szent György-ösztöndíjasok köszöntésével kezdi, így történt ez tegnap is.
2011-12-23: Közélet - Fekete Réka:

Előnyben a használati cikkek

A vásárlók egyre igénytelenebbek, nem érdekli őket, hogy amit megvesznek, milyen minőségű, mennyit tart, egyesek még azt sem kérdezik meg, hogyan működik az az elektronikai termék, amit kifizetnek, egyszerűen túl akarnak lenni rajta – mondja az egyik sepsiszentgyörgyi elárusító, aki szerint az emberekből kiveszett az ajándékozás öröme.