Előnyben a használati cikkek

2011. december 23., péntek, Közélet

A vásárlók egyre igénytelenebbek, nem érdekli őket, hogy amit megvesznek, milyen minőségű, mennyit tart, egyesek még azt sem kérdezik meg, hogyan működik az az elektronikai termék, amit kifizetnek, egyszerűen túl akarnak lenni rajta – mondja az egyik sepsiszentgyörgyi elárusító, aki szerint az emberekből kiveszett az ajándékozás öröme.

Egy másik üzletben, ahol szintén elektronikai termékeket árusítanak, másként vélekednek az eladók. Itt inkább a férfiak vásárolnak vagy együtt jön a család, alaposan megvizsgálják az árakat és a kiválasztott árut, rákérdeznek, hogy a boltos melyik kávéfőzőt, mixert, mosógépet ajánlja az adott árkategóriában. Mindent vásárolnak, kisebb és nagyobb értékű háztartási gépeket, televíziót, laptopot, különböző kiegészítőket a már meglévő műszaki cikkekhez, számítógéphez. Nincs különösebb sikertermék, minden kelendő. Legtöb­ben készpénzben fizetnek, annyit költenek, amennyi van, nem vásárolnak részletre, azt mondják, az kockázatos, mert egyik napról a másikra változhat a család fizetőképessége.
A sportüzletekben leginkább korcsolyát, síkesztyűt, síszemüveget vásárolnak, több száz lejes hódeszkát, sílécet ellenben kevesebben keresnek, a drágább síruhák sem kelendőek. A táskáknál, bőröndöknél, hátizsákoknál alig vannak, a sál, a sapka és a kesztyű fogy, abból is az olcsóbbik.
Az edény- és ajándékboltokban délutánonként nagyon sok a vásárló. Van olyan üzlet, ahol az árusok elmondták, át kellett rendezniük a bolt egy részét, mert féltik a törékeny tárgyakat. Télen, a nagykabátos időszakban amúgy is nagyobb az esélye annak, hogy a vásárlók véletlenül levernek valamit a polcról, főként, mert a boltok általában nem tágasak, sokba kerül a helybérlés, a tulajdonosok igyekszenek kis felületre összezsúfolni minél több árut.
Órát, ezüst ékszert szinte ugyan­annyian vásárolnak, mint előző esztendőkben, az ékszerüzletekben fiatalabb a vásárlóközönség, mint máshol, az arany is fogy, de nincs karácsonyi aranyláz. Az olcsóbb, de szintén igényesen megmunkált bizsukat szintén a fiatalok keresik, az ilyen ajándékboltokban gyermekek is vásárolnak egymásnak, testvéreiknek, az édesanyáknak.
Nincs tehát recept, hogy idén milyen karácsonyi ajándék a menő, a vásárlók többségének nincs pontos vásárlási terve, úgy indul el ajándékbeszerzési körútra, hogy tudja, mennyi pénzt költhet, és hány családtag számára vásárol.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2011-12-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megfontoltan költekezik az angyal

Az ajándékozás lehet nyűg vagy öröm, és ez nem csak az anyagiaktól függ. Karácsonyt a legszerényebb háztartásban is lázas készülődés előzi meg, mindenki próbálja összeegyeztetni a lehetőségeit a vágyaival – az elmúlt két évtized fogyasztói lendülete azonban alábbhagyott, és bár ezt sokan a válsággal, a pénztelenséggel magyarázzák, nem feltétlenül erről van szó: hiszen ünnepváró előadásból az idén több jutott, mint máskor, és mindig került közönség.
2011-12-23: Közélet - Fekete Réka:

Van öröm Sepsiszentgyörgyön (Tollraforgó)

Meglepően rosszul öltözöttek az emberek, gondterheltek, rosszkedvűek, alig látni vidám arcot – mondja egy több év után külföldről hazatért sepsiszentgyörgyi fiatalember.