Díszállatok a lakásbanHullámos papagáj

2007. november 15., csütörtök, Család

Hazája Ausztrália, élőhelye ennek délnyugati és délkeleti sztyeppéi. Az első befogott példányok innen kerültek Angliába 1840-ben. Hamar belopta magát az emberek szívébe, tömegesen kezdték szállítani Európába.

De lássuk csak, miért is szerették meg az emberek a hullámos papagájt. Ezért el kell utaznunk őshazájukba, és az ott élő madarak viselkedését kell megismernünk egy kicsit.

A vadon élő hullámos papagájok zöld-sárga színűek, nagy kolóniákban élnek. Fűfélék magvaival táplálkoznak, odúkban költenek. Az eukaliptuszfa ideális fészkelő helyet biztosít számukra. Költési időben a hímek hevesen udvarolnak a tojóknak, különböző hangokat hallatnak. A környék zajait beszövik a repertoárjukba, és udvarláskor megcsillogtatják tudásukat. A tojó átlag 4—5 fehér tojást rak, és miközben kotol, a hím a begyéből felöklendezi a magvakat, és azzal eteti. Később, mikor a fiókák kikelnek, a hím őket is eteti. Egy hónapos korukban hagyják el a fészküket a fiókák, a hím ekkor még eteti őket, de a tojó már az újabb tojásokat melengeti. A hullámos papagájok ki vannak téve a szélsőséges időjárásnak, a növényzetet pusztító szárazság gyakran számottevően ritkítja állományukat, amit csak fokoz a vándorlás, de a víz hiánya is tizedeli az állományt. Sokan mondták már nekem, hogy a papagájuk nem iszik vizet. Valójában iszik, csak keveset, többnyire hajnalban, mikor az ember még alszik. A harmatot gyakran fürdésre is használják, előszeretettel dörzsölődnek a nedves fűbe. De amikor egy kiadós eső jön, akkor érzik igazán jól magukat, akkor teljesen átáztatják tollruhájukat.

A hullámos papagáj hamar megjámborodik, és emberi szavakat, akár mondatokat megtanul, ha foglalkoznak vele. Termé­szetétől fogva társas lény, ezért ragaszkodik a gondozójához. A társak a szabadban sokat cirógatják egymást, tollászkodnak, egymás tollait rendezgetik, a hím a tojót eteti, védelmezi, ezért ugyanígy viselkedik az emberrel is. Nem csoda, hogy a legkedveltebb házi kedvenccé vált.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-11-15: Család - x:

Legalább ma ne gyújts rá

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november harmadik csütörtökét (idén 15-ét) dohányfüstmentes nappá nyilvánította egy harmincegy évvel ezelőtti, akkor az Egyesült Államokból indult kezdeményezés hatására.
2007-11-15: Család - Páljános Mária:

Szent Erzsébet-gyűjtés az idősekért

A Gyulafehérvári Caritas a Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon minden évben gyűjtést szervez egy szociálisan hátrányos helyzetű célcsoport megsegítésére.