Mi, hol, mikor?

2012. február 20., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi szín­házban vendégszerepel a Csíki Játékszín Tasnádi Ist­ván Finito (Magyar Zom­bi) című verses komédiájával kedden 19 órától. Ren­dező: Victor Ioan Frunză. Az előadást csak 15 éven felüli nézőknek ajánlják.

* A sepsiszentgyörgyi And­rei Mureşanu Színház Jean Genet Cameristele (Szo­ba­lányok) című darabját (rendező: Sorin Misirianţu) ma 19 órától a nagyteremben mutatja be, Adam Long, Daniel Singer és Jess Bor­geson: Shakespeare – opere complete (Shakespeare-teljes) szerdán 19 órától a nagy­teremben látható, rendező: Lu­cian Ţion.
Jegyek a sepsiszentgyörgyi Városi Kulturális Szer­vezőirodában vásárolhatók hétfőtől csütörtökig 11–16, pén­teken 11–13 óráig (Sza­bad­ság tér 1. szám, telefon: 0267 312 104, 0746 208 811, 0728 083 336).
* A Kézdivásárhelyi Városi Színház A. P. Csehov – Kiss Csaba De mi lett a nővel? című stúdió-előadását (rendező: Albu István) a héten a következő program szerint játssza: pénteken 17 órától Tompa Pufi 1.-, 20 órától Toldi-, vasárnap 17 órától Toldi-, 20 órától Tom­pa Pufi 2.-bérlet (a szabadon maradt helyekre jegyek csak korlátozott számban kaphatók, kérik az előzetes bejelentkezést).
* A közönség kérésére a Hahota Társulat visszatér Háromszékre: Kézdivásár­helyen a Vigadóban szerdán 19 órától, Baróton a művelődési házban csütörtökön 19 órától, Sepsiszentgyör­gyön a kultúrpalotában pénteken 19 órától megismétli Nyakig pácban – színtiszta kabaré című zenés szilveszteri kabaréját. Jegyet Kézdi­vásárhelyen a Vigadóban le­het vásárolni, ára 20 lej, Ba­róton a művelődési házban, Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota jegypénztáránál kapható, a 0267 313 210-es telefonon lehet előjegyeztetni, további előjegyeztetés a 0724 282 735-ös telefonon.
Kiállítás
Kőnig Frigyes Sepsiszent­györgyön nyílt, Várak című kiállítását kedden, csütörtökön és vasárnap 16 órától, a Mag­ma Kortárs Művészeti Kiállí­tó­térben nyílt Orbis Pic­tus című kiállítását ugyan­ezeken a napokon 16.45 órá­tól tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők. Osztályok, csoportok számára más időpontban is biztosítanak tárlatvezetést február 28-ig. Bejelentkezés: sebestyenaginak@gmail.com, a programokon való részvétel ingyenes.
Zene
A sepsiszentgyörgyi kulturá­lis szervezőiroda felhívja a kon­certbérletesek figyelmét, hogy a Brassói Filharmónia feb­ruár 24-i koncertje objektív okok miatt elmarad május 4-re.
Könyvbemutató
A kézdivásárhelyi Vigadó­ba mára meghirdetett Raffay Ernő-könyvbemutató a kedve­zőtlen időjárás miatt elmarad.
Csapatépítés
A sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Ház­ban szombaton és vasárnap csapatépítő hétvége lesz a Selye János Pszichoklub szer­vezésében, Dulányi-Ba­logh Szidónia és Joó Éva pszichológus vezetésével. Informá­ciókat kérni, jelentkezni még ma is lehet a szidonia.dulanyi@yahoo.com e-mail címen, a résztvevők létszáma maximum 21 személy.
Farsangzáró
* A Háromszék Tánc­együt­tes, a Guzsalyas Ala­pítvány, a Lajtha László Ala­pítvány és a Tanulók Klubja húshagyóked­den közös farsangzáró ünnepséget szervez Sep­siszent­györgyön. Program­terv: 17 órától gyermekfarsang és felvonulás, gyermektáncház, bá­bu­égetés (Míves Ház, park), zenél Harai Hunor és barátai, valamint a Folker együt­tes, 19 órától a Három­szék Táncegyüttes Lámpások című előadása (kultúrpalota, Lajtha László Stúdióterem), majd maszkos, zenés átvonulás a Míves Házba, ahol 20.30-tól farsangi táncház, kosaras bál és bábuégetés, zenél a Heveder zenekar és a Folker együttes.
* A kézdivásárhelyi Vi­ga­dóban ma 17 órától A Bod Pé­ter Tanítóképző Diákfar­sang­ja. Az iskola diákjai nyolc rövid előadással rukkolnak elő a farsangi délutánon, és szeretettel várnak minden érdeklődőt, hogy együtt nevessenek, szórakozzanak. Az előadások szüneteiben a Diákszövetség által szervezett programok szórakoztatják a közönséget. A belépés ingyenes.
Bod Péter-emlékünnepség
A Csernátonban szerdára szervezett ünnepség programja: 12 órakor megnyitó a Haszmann Pál Múzeumban, a Bod Péter-szobornál, kezdődik a résztvevők köszöntésével, fellép a felsőcsernátoni kórus és az iskolások, koszorúzás után meglátogatják a Bod Péter-emlékszobát, 13 órától a felsőcsernátoni református templom kertjében áhítat Szőcs László esperessel, koszorúzás Bod Péter szobránál, a szülőházánál, majd emlékműsor a Bod Péter Népházban: ünnepi beszédek, a felsőcsernátoni kórus és az iskolások előadása, D. Haszmann Orsolya Bod Péter emlékezete címmel tart előadást.
A Harmadik királyfi/királylány
A 2004-ben indított Áldás-Népesség Mozgalom keretében, az Áldás-Népesség Társaság és az Erdélyi Magyar Ifjak irodalmi pályázatot hirdet V–VIII. osztályos diákoknak. A pályázat célja bevinni a köztudatba a magyar nemzet fogyásának tényét, és mozgósítani a társadalmat ennek orvoslására. Téma: a harmadik testvér iránti szeretet, illetve az utána való vágyakozás. Nevezni írott alkotással lehet bármilyen műfajban. Javasolt terjedelem: 3 oldal, 6000 betű, betűtípus: Times New Roman, 12-es betűméret, 1,5-ös sorköz. Díjak: 1. díj 1000 euró, 2. díj 500 euró, 3. díj 300 euró. A pályázatokhoz szükséges jelentkezési lapot a palyazat.3kiralyfi@yahoo.com címen igényelhetik, vagy letölthető http://www.aldasnepesseg.uv.ro honlapról. Az alkotásokat elektronikus úton lehet beküldeni a palyazat3kitaltfi@yahoo.com címen. Postacím: Áldás-Népesség Társaság, 400001 Kolozsvár, Monostori út (Moţilor) 4/6. A pályamunkák beérkezésének határideje: 2012. február 25.
Márciuskák
A sepsiszentgyörgyi Keleti-Kárpátok Nemzeti Múzeum és Kulturális Egyesület február 21–29. között hatodik alkalommal szervezi meg Örülj a tavasznak! című programját. Minden héten keddtől péntekig naponta 10–17, szombaton 10.30–14 óráig egyenként 40 perces műhelyfoglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken márciuskákat készítenek (változatos, a résztvevők életkorához igazított technikákkal). Részvételi díj hétköznap sze­mélyenként 1,50 lej (szerve­zett csopor­toknak, egyféle már­ciuska elkészítése), szombaton 5 lej (három­féle márciuska elkészítése). Időpont-egyeztetés a 0267 314 139-es telefonon. Minden anyagot a szervezők bocsátanak rendelkezésre, az elkészült márciuskát készítője hazaviheti, de aki akarja, ott hagyhatja a március 1–18. között nyitandó márciuska-kiállításra. Bővebb felvilágosítást Deák Andrea muzeológus nyújt (deakandrea.mncr@gmail.com), vagy a www.mncr.ro honlapon olvasható.
Röviden
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Ház pinceklubjában ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörbe várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset. A kör vezetője Gábor Éva. * 19 órától a Huszárik Film­klub a Mohsen Mak­hmalbaf iráni rendező filmjeit bemutató sorozatban a Kenyér és virág című, 1996-os iráni–francia játékfilmet vetíti. A film­vetí­tés után beszélgetés Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező vezetésével.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójának prog­ram­já­ban ma 20 órától társaságitánc-tanfolyam – latino táncok.
Hegymászó-előadás. Szi­lágyi Péter sepsiszentgyörgyi hegymászó meghívottja kedden 19 órától a sepsiszentgyörgyi Renatte cukrászdá­ban Török Zsolt és Török János, akiket a Román Fö­deráció 2011-ben technikai mászás kategóriában az év hegymászóinak kiáltott ki, és akiknek sikerült az Alpok magas falai közül öt ország területén 16 nehéz útvonalat teljesíteniük. A belépő 5 lej, amihez tartozik egy tombola is.
Fogyasztóvédelem. A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai szerdán 11–14 óráig a baróti városháza gyűléstermében fogadják az érdeklődőket.
Fogadóóra. A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi Martinovics utcai székházában ma 19–20 óráig Bújdosó Albert Zsolt tart ingyenes jogi tanácsadást, kedden 18–19 óráig Pethő István és Nemes Tibor önkormányzati képviselő tart fogadóórát.
Elköltözött a Diakónia Keresztyén Alapítvány Idős­gondozó-szolgálata és teljes adminisztrációja Sepsiszent­györgyön az Olt utcából. Az új székhely: Sepsiszent­györgy, Gyár utca 41. szám (volt IGO-irodaház), 1. emelet. Telefon- és faxszám a régi: 0267 315 559.
Áramszünet. Ma Nyuj­tódon 9–10.30 óráig az 1-es, 10.30–12 óráig a 2-es, 12–14 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében, kedden Lemhényben 11–13.30-ig az 1-es, 13–14.30-ig a 2-es transzformátorállomás körzetében, Nyujtódon 9–11 óráig a 4-es transzformátorállomás körzetében, 9–15 óráig Bélmezőn szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2012-02-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó anya, nagymama, rokon,
özv. SZOLGA ÁRONNÉ VAJDA ANNA
84 éves korában elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2012. február 21-én, kedden 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a bölöni unitárius temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1947/b
2012-02-20: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Se hal, se háló

Huncutkodnak az európai pénzekkel mifelénk, s nem első esetben fenyegeti Romániát a brüsszeli központ, amiért nem tesz rendet a háza táján. Az sem példátlan, hogy egy időre felfüggesztik a további kifizetéseket.