Se hal, se háló

2012. február 20., hétfő, Máról holnapra

Huncutkodnak az európai pénzekkel mifelénk, s nem első esetben fenyegeti Romániát a brüsszeli központ, amiért nem tesz rendet a háza táján. Az sem példátlan, hogy egy időre felfüggesztik a további kifizetéseket.

Most épp több mint három és fél milliárd értékű humánerőforrás-fejlesztési operatív program – mily csábos elnevezés! – ideiglenes leállításáról van szó, de korábban – nagyon diszkréten ugyan – a vidékfejlesztési minisztérium uniós kifizetéseit is leállították ugyancsak elszámolási rendellenességek meg protekcionizmus okán.
Rég felfedezték a szemfüles vállalkozók szerte az országban, hogy ez az emberi erőforrás-fejlesztést célzó pályázathálózat lényegében igen könnyen megszerezhető pénzt jelent. Megyénk sem maradt ki e vásárból, alapítványok, ügyes üzletemberek, állásközvetítők vállalkoztak arra, hogy európai pénzekből oktassanak, átképezzenek, úgymond szakmát adjanak munkanélkülieknek, idősödő asszonyoknak vagy cigány embereknek. Az üzlet lényege: a pályázók papírra vetik embermentő cselekedeteik lényegét, eljuttatják a központba, ott pártjuk megbízottja megtámogatja, a minisztérium embere jóváhagyja, és küldik rögvest Brüsszelbe. S indul a nagy oktatási, átképzési umbulda. Jó esetben tartatnak néhány elméleti órát, esetleg bekérezkednek egy-egy műhelybe, üzemecskébe is. Ha sok pénzt céloztak meg, odavetnek 400–500 lejt az átképzendő egyéneknek, esetleg ebéddel is megtisztelik, majd a jól végzett munka tárgyi bizonyítékaként jön a fényképezkedés iskolateremben, műhelyben, munka közben. Ha például félanalfabéta romák okítására vállalkozik emberünk, asztal köré ülteti a kikupálódásra kiszemelt cigányokat, fehér papírlapot, írószerszámokat rak eléjük, s megörökítteti, milyen serényen tanulnak. Hogy elégedettek legyenek, kapnak egy pohár üdítőt, pogácsát, s ha arra törekszenek, hogy helyi hangulata legyen a fotográfiának, kürtőskalács is kerül. Hogy megtanultak-e írni-olvasni, senkit sem érdekel, szakmai tudásukat sem ellenőrzik, jó esetben kaptak egy-egy diplomát. Állást, munkát, na azt nem; tanultak, s mehetnek, amerre a szemük lát. A vállalkozó ellenben szép pénzt vág zsebre.
Eddig 1,4 milliárd euró körüli összeget pallottak el ilyenszerű átképzésre, oktatásra Románia-szerte, s halljuk, az uniónak lenne hasonló célra még 3,5 milliárdja.
Kár: nem veszik észre, hogy főleg a magánzsebeket duzzasztja az erre szánt európai pénz, s paraszthajszállal sem változtat a növekvő szegénységen, a munka nélkül tengődők sorsán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2012-02-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi szín­házban vendégszerepel a Csíki Játékszín Tasnádi Ist­ván Finito (Magyar Zom­bi) című verses komédiájával kedden 19 órától. Ren­dező: Victor Ioan Frunză. Az előadást csak 15 éven felüli nézőknek ajánlják.
2012-02-20: Közélet - Hecser László:

Telet temettek Bölönben

Valaha sok szereplője volt a bölöni farsangnak: rendőrnek, lovasnak, musztikásnak és cigánynak nem kerülhetett be bárki, rangot adott már az is a legénynek, ha csak a szervezésében, lebonyolításában a legkisebb feladatot is elláthatta.