Az angol konyha, étkezési szokások: Érdekességek

2013. február 4., hétfő, Gasztronómia

* A szendvicskészítés „feltalálója” a 18. században élt angol Sandwich gróf volt, aki a kártyajátékok lelkes híveként sokszor sajnált egy-egy étkezés kedvéért felállni az asztaltól, és két szelet kenyér közé tetetett egy szelet húst.


* A britek régi szokása, hogy a sült húsokat egészben tálalják fel, és a családfő dolga a felszeletelés.
* A sokak által unalmasnak tartott angol konyha olyan különleges mártásokkal tálalja a sült húsokat, mint a mentamártás, de említésre méltó az egresből, almából készült szószuk is.
* A konzervatív angolok sem vetik meg a gyorsételeket. Legkedveltebb a fish & chips, amely igen vastag panírral körbebugyolált rántott hal sült burgonyával.
* A britek rajonganak a főzőműsorokért. Tavaly a tévénézők negyede követte a Masterchef valóságshow döntőjét. Az ország nagyszerű tévészakácsokat adott a világnak, elég Hugh Fearnley-Whittingstall, Jamie Oliver vagy Gordon Ramsey nevét említeni. Ám ami a brit konyhákban igazából történik, az soha nem állt olyan messze a tévén sugárzott ideáltól, mint manapság – állítják a lapok. Néhány éve még úgy tűnt, hogy a brit étrend javulóban. Igaz, az emberek kevesebb zöldséget vásároltak, de ez a folyamat már régebben kezdődött a káposzta, a karfiol és a kelbimbó népszerűségének csökkenésével. Aztán jött a pénzügyi válság, az alapvető élelmiszerek árának emelkedése és a kormány nadrágszíjmeghúzó intézkedéssorozata. Az emberek először azzal hagytak fel, hogy vendéglőbe járjanak, de a gyümölcs- és zöldségfogyasztás erősen csökkent, akárcsak az „elsődleges proteineké” – ezen a hús és a hal értendő. A vevők gyakrabban néznek be az üzletbe, de ritkábban vásárolnak. A bevásárlási listák terjedő gyakorlatának van jótékony hatása is: a britek kevesebb élelmiszert dobnak el – igaz, kevesebbet is főznek. Sokan hosszabban nézik, miként főzőcskéznek mások, mint amennyi időt ők maguk a konyhában töltenek. A Masterchef műsora egyórás, viszont a napi főfogás elkészítésének átlagos időtartama – 34 perc egy felmérés szerint – jóval rövidebb, mint azelőtt. A gazdasági visszaesés fő nyertese az előre elkészített étel, amelyet olcsónak és kellemesnek tartanak, bár fogyasztása sokaknak némi bűntudatot okoz. Különösen nagy a sikere a pizzáknak és a húst tartalmazó készételeknek.

Jellegzetes fűszerek
Hagyományosan nagyon kevés fűszerrel főztek az angol házi­asszonyok, viszont az utóbbi évtizedekben egyre többször használnak erőteljes ételízesítőket, gyakran más nemzetek konyháinak a hatására. A szegfűborsot (szerbors) más néven angol fűszernek is nevezik, mártások, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és sütemények ízesítője. A curry – kurkumát, kardamomot, koriandert, borsot, gyömbért, cayenne borsot, fokhagymát, szegfűszeget és ánizst tartalmazó, erős ízű, csípős fűszerkeverék – nemcsak az indiai konyha sajátja, hanem a britek is előszeretettel „bolondítják meg” velük ételeiket (pl. csirkecurry).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2013-02-04: Gasztronómia - Fejér Anikó:

Az angol konyha, étkezési szokások (Népek konyhája)

Angliának köszönhetünk több gasztronómiai érdekességet, de legalábbis angol közvetítéssel jutott el néhány dolog Európába: így pl. a szendvics, vagy a 17. századi Angliában terjedt el a teaivás, a puding, a pie.
2013-02-04: Gasztronómia - :

Az angol konyha, étkezési szokások: Receptek

Gyömbéres sárgarépaleves
Hozzávalók: 70 deka sárgarépa (murok), 2 közepes vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál curry, 1,6 l alaplé, tengeri só, őrölt fekete bors, reszelt citromhéj, tejföl.