Módosítják az állampolgársági törvényt

2013. augusztus 17., szombat, Világfigyelő

Elkészült a szlovák állampolgársági tör­vénynek a belügyi tárca műhelyéből származó módosítása – jelentette Robert Kalinák bel­ügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség tegnap. Az új jogszabály jóváhagyásának várható időpontja – csakúgy, mint az általa eszközölt változtatások mibenléte – egyelőre kérdéses.

A belügyminiszter a jogszabály-módosítás tartalmi részéről azt mondta: az hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki módosítás, amelyet a pozsonyi törvényhozás korábban elutasított. Május végén a pozsonyi parlamentben Robert Fico kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselői leszavazták az állampolgársági törvény módosítását célzó ellen­zéki javaslatot, amelyet két független szlovák kép­viselő terjesztett a törvényhozás elé. A javaslat a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarok túlnyomó többsége számára nem hozott volna érdemi változást.
A jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvényt 2010 tavaszán, még Robert Fico előző kormánya idején fogadta el a pozsonyi tör­vényhozás. A jogszabály – amelynek alkotmányosságát egy képviselői beadvány alapján tavaly ősztől a szlovák alkotmánybíróság is vizsgálja – kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként egy másik ország állampolgárságát felveszi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2013-08-17: Világfigyelő - :

A legtöbben Erdélyből regisztráltak (Magyarországi választások)

Keddig 2434 választási regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a legtöbben romániai és szerbiai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra a hivatalos választási oldal, az NVI.hu legfrissebb adatai szerint.
 
2013-08-17: Világfigyelő - :

A kisiskolák megmentéséért

Össztársadalmi fellépést szorgalmaz a szlovákiai kisiskolák megmentéséért a Magyar Közösség Pártja, amely a cél érdekében közös érdekérvényesítő tanácskozásra hívta meg a Most–Híd magyar–szlovák vegyes pártot, valamint az érintett szakmai és civil szervezetek képviselőit.