A kisiskolák megmentéséért

2013. augusztus 17., szombat, Világfigyelő

Össztársadalmi fellépést szorgalmaz a szlovákiai kisiskolák megmentéséért a Magyar Közösség Pártja, amely a cél érdekében közös érdekérvényesítő tanácskozásra hívta meg a Most–Híd magyar–szlovák vegyes pártot, valamint az érintett szakmai és civil szervezetek képviselőit.

A találkozót  a szlovák oktatásügyi tárca azon tervei tették indokolttá, amelyek szerint a minisztérium takarékossági megfontolásokra hivatkozva a kisiskolák je­lentős részének bezárását irányozza elő. A kezdeményezés elsődleges célja egy közös tárgyalási platform kialakítása, amely alapján az érintett szervezetek közösen léphetnek fel egy, a szaktárcával folytatandó érdekérvényesítő tárgyaláson. A jelenleg tárcaközi egyeztetés folyamatában levő közoktatási törvény tervezete olyan minimális osztálylétszámokat ve­zetne be, amelyek a gyakorlatban az ala­csony diáklétszámú vidéki általános iskolák egy részének megszüntetéséhez ve­zetnének. A tervezet jelenlegi változatában A. Szabó László, az MKP oktatásért felelős alelnöke szerint legalább kétszer olyan mértékben sújtaná a magyar iskolákat, mint a szlovákokat. Hangsúlyozta: a ma­gyar települések esetében azonban ez érzelmi kérdés is, hiszen egy-egy iskola a helyi magyarság megmaradásának a feltétele is a kisebb településeken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2013-08-17: Világfigyelő - :

Módosítják az állampolgársági törvényt

Elkészült a szlovák állampolgársági tör­vénynek a belügyi tárca műhelyéből származó módosítása – jelentette Robert Kalinák bel­ügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség tegnap. Az új jogszabály jóváhagyásának várható időpontja – csakúgy, mint az általa eszközölt változtatások mibenléte – egyelőre kérdéses.
2013-08-17: Világfigyelő - :

Forró a helyzet Egyiptomban

Összecsaptak a rendőrök és a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet hívei a kairói Ramszesz téren tegnap délután, az összetűzésekben esti jelentések szerint legalább hetvenen meghaltak és rengetegen megsebesültek.